Пропустити навігацію

Борг зі сплати Єдиного внеску

      Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області нагадує, що у разі несвоєчасної сплати Єдиного соціального внеску (далі ЕСВ), органи Державної податкової служби (ДПС) передають Вимоги про сплату боргу до виконавчої служби.  Згідно Закону України від 16.01.2020 р. № 465-IX у разі виникнення боргу зі сплати ЄСВ органи ДПС відправляють боржнику Вимогу про сплату боргу. При чому на даний час відправити дану Вимогу можуть в два способи (згідно ст. 42 ПКУ):

  • в електронному вигляді — через електронний кабінет з одночасним надісланням платнику податків на його електронну адресу інформації про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет. В такому випадку датою вручення платнику податків документа є дата, зазначена у квитанції про доставку у текстовому форматі, що відправляється з електронного кабінету автоматично та свідчить про дату та час доставки документа платнику податків. У разі якщо доставка документа відбулася після 18 години, датою вручення документа платнику податків вважається наступний робочий день. Якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення документа платнику податків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.
  • в паперовому вигляді – через відділення Укрпошти. Документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику). У разі якщо пошта не може вручити платнику податків документ через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб платника податків, їх відмову прийняти документ, незнаходження платника податків за вказаною адресою або з інших причин, документ вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення.

      У разі якщо платник протягом 10 календарних днів з дня отримання Вимоги не сплатить, зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодить вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому порядку, податковий орган надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу Державної виконавчої служби узгоджену вимогу про сплату недоїмки в електронній формі. А це в свою чергу призводить до блокування рахунків платника єдиного внеску і заборони виїзду за кордон, накладання арешту на майно боржника.

      Тому в електронному кабінеті слід зазначати в налаштуваннях діючу адресу електронної скриньки та слідкувати за вчасним отриманням пошти.

      Також звертаємо увагу! Що вимогу про сплату ЄСВ можна оскаржити лише в термін 10 календарних днів, з моменту отримання такої вимоги.

      За даними органів ДПС в Миколаївській області станом на 01.09.2020 року заборгованість зі сплати єдиного внеску по області становить 507,8 млн грн. З початку року заборгованість зросла на 141,8 млн грн (на 38,7%), найбільший приріс заборгованості у Казанківському (295,7%), Вітовському (174,4%), Снігурівському (174,3%) районах Миколаївської області та у м. Южноукраїнськ (184%).

      Вкотре нагадуємо, що несплата єдиного внеску тягне за собою не зарахування періодів трудової діяльності до страхового стажу, якій враховується при визначенні не лише сум пенсій, а й сум лікарняних, декретних, допомоги по безробіттю та ін. Подбайте про своє майбутнє вже сьогодні!

 

Borgy z YEV - Борг зі сплати Єдиного внеску

background Layer 1