Пропустити навігацію

Звіт про стан реалізації заходів визначених Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки за ІІІ квартал 2020 року

    9 misyatsiv koruptsiya - Звіт про стан реалізації заходів визначених Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки за ІІІ квартал 2020 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області (далі – Головне управління) в межах повноважень передбачених законами України “Про запобігання корупції”, “Про державну службу” та Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки (далі – Антикорупційна програма), затвердженої наказом Пенсійного фонду України від 31.05.2019 № 68 із змінами, здійснюються заходи щодо запобігання корупції та контроль за їх виконанням.

   Головною метою Програми є створення ефективної системи запобігання і протидії корупції в органах Пенсійного фонду України, подальше впровадження механізмів для прозорості, доброчесності, зниження корупційних ризиків та підвищення рівня довіри громадян до діяльності Пенсійного фонду України.

  Наказом головного управління від 25.07.2019 № 287 затверджено План заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в головному управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області на 2019-2020 роки.

      На офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції проведено 898 перевірок фактів подання щорічних декларацій за 2019 рік, перед звільненням, після звільнення та кандидатів на посаду, шляхом пошуку та перегляду інформації в публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація). Протягом 2019 року з органів Фонду області звільнилось – 147 осіб, яким було направлено СМС повідомлення та Укрпоштою листи нагадування про подання декларації після звільнення. Встановлено 1 факт неподання декларації після звільнення, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року було встановлено 3 факти несвоєчасного подання декларації після звільнення. Про виявлений факт неподання декларації направлено повідомлення до Національного агентства з питань запобігання корупції.

      Станом на 01.10.2020 – 14 осіб, подали декларації кандидата на посаду або щорічну, порушень не встановлено. З Головного управління звільнилось 30 осіб, які подали декларації перед звільненням, порушень не встановлено. З працівниками, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави та особами, які призначаються на посади в Головному управлінні проводиться інструктаж щодо дотримання антикорупційного законодавства.

      Проводилась звірка з відділом супроводження інформаційних систем та електронних реєстрів № 1 Головного управління відносно 67 працівників, які знаходяться поза штатом та в декретній відпустці щодо обмеження сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, порушень не встановлено. З метою своєчасного вжиття заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, проведено перевірку 17 пенсійних справ працівників, які отримують пенсії в Головному управлінні, порушень не встановлено.

      Основним завданням головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції є надання методичної та консультаційної допомоги з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції. За звітний період проведено19 нарад, лекцій, навчань щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства. Навчальні заходи проводились, як очно так і дистанційно за допомогою програмного забезпечення зум для працівників, робочі місця яких розташовані на адміністративно – територіальних одиницях Миколаївської області, на яких були присутніми 549 державних службовців. За результатами навчань здійснювався контроль знань слухачів шляхом тестування з використанням гугл форми. Результати проведених тестувань працівників, показали достатній рівень знань антикорупційного законодавства. Також, 354 держслужбовця пройшли навчання за тематикою “Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики”, “Декларуй доброчесно” на платформі громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів “Prometheus” та отримали відповідні сертифікати. Протягом 9 місяців телефоном та засобами електронного зв’язку надано 137 роз’яснень, рекомендацій та практичної допомоги працівникам Головного управління в заповненні декларацій, та щодо дотримання заборон, вимог та обмежень, передбачених законами України “Про запобігання корупції” та “Про державну службу”.

      На інформаційній сторінці Головного управління на веб-порталі Пенсійного фонду України, сторінки Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області в соціальній мережі фейсбук та твітер опубліковано 20 статей (роз`яснень, коментарів, звітів про результати роботи з антикорупційного законодавства).

     Забезпечено функціонування регулярних каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, в розділі “Повідомити про корупцію” на інформаційній сторінці вебпорталу Пенсійного Фонду України є посилання про спеціальну телефонну лінію “телефон довіри”, засоби електронного зв’язку. 

    Протягом поточного року розглянуто два повідомлення: на “телефон довіри” Головного управління надійшло повідомлення від мешканки смт. Доманівка, Миколаївської області, яка повідомила, що в рішенні про відмову, отриманого з Головного управління в переведенні з пенсії по інвалідності згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” на пенсію за віком відповідно до Закону України “Про державну службу” вбачає корупційне діяння з боку працівників Пенсійного фонду з метою відмови в призначенні пенсії. Під час перевірки повідомлення не встановлено фактів порушення антикорупційного законодавства з боку працівників Головного управління.

     На електрону адресу (corrupt@mk.pfu.gov.ua) вказаній на інформаційній сторінці Головного управління на веб-порталі Пенсійного фонду України, в розділі “Повідомити про корупцію” надійшло повідомлення від мешканця м. Миколаєва щодо небажання працівників Головного управління здійснити йому повторний перерахунок пенсії і в цьому він вбачає корупцію. Дане повідомлення не відповідає вимогам Закону України “Про запобігання корупції”, так наведена у ньому інформація не стосується конкретної особи, і не містить фактичні дані, які можуть бути перевірені. Заявнику надано роз’яснення щодо повного надання інформації.  

   Випадків притягнення працівників Головного управління до відповідальності за корупційні або пов’язаних з корупцією правопорушення не встановлено.

 

        

background Layer 1