Пропустити навігацію

Отримуйте документи Пенсійного фонду, не виходячи з дому

Elektronni poslugy 1 - Отримуйте документи Пенсійного фонду, не виходячи з домуВідповідно до Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.07.2015 № 13-1 (зі змінами, далі – Положення № 13-1) у разі звернення про надання персональних даних, які обробляються Пенсійним фондом України особа, що звертається до органів Пенсійного фонду, надає документи, що посвідчують особу, а у разі звернення за отриманням такої інформації про інших осіб  додатково надає відповідні документи, що підтверджують її повноваження.

Видача довідок здійснюється під підпис одержувача послуги. Водночас повідомляємо, що відповідно до розділу IV Положення № 13-1 надання органами Пенсійного фонду послуг в електронній формі здійснюється з використанням технологій віддаленого доступу (веб-технологій) та автоматизованої передачі і обробки інформації і включає, зокрема, замовлення та отримання в електронному вигляді довідок з використанням перевірочних кодів.

    Документ з QR-кодом (перевірочний код), згідно чинного законодавства, є аналогом паперового документу, підписаного відповідальною особою в органі Пенсійного фонду України. Тому, документи з QR-кодом дійсні для оформлення субсидій, документів у центрах надання електронних послуг, посольствах та консульських установах, для пред’явлення в банківських установах, органах фіскальної служби, територіальних органах міграційної служби тощо. Отримати документ з QR-кодом, зокрема, довідку про доходи, можливо за допомогою сервісів в Особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) за умови використання кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП). Послуги щодо оформлення КЕП можна отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів. Інформацію про них розміщено в Електронному реєстрі суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з КЕП на сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України (https://czo.gov.ua/ca-registry).

    Кожний з акредитованих центрів сертифікації ключів на своєму сайті розміщує інформацію про свою адресу, контактні телефони, порядок надання послуг щодо КЕП. Зауважуємо, що в окремих акредитованих центрах сертифікації ключів послугу щодо КЕП можна отримати безкоштовно (наприклад в органах Державної фіскальної служби; ПАТ КБ «Приватбанк», за умови що особа є клієнтом тощо).

    Відтак, для замовлення документу з QR-кодом необхідно зайти на Особисту сторінку на вебпорталі ПФУ за допомогою КЕП. Для цього необхідно виконати наступне.

     Перейти на сторінку «Портал електронних послуг Пенсійного фонду України» (portal.pfu.gov.ua).

     Обрати кнопку «Вхід» (в правому верхньому куті електронної сторінки Порталу).

     У вікні «Увійти до системи»:

  • обрати вкладку «За ЕЦП» (тотожність КЕП);
  • в полі «Бажаєте увійти як» обрати «Фізична особа»;
  • в полі «Виберіть АЦСК» з наданого переліку обрати назву акредитованого центру сертифікації ключів, в якому виготовлено КЕП;
  • в полі «Оберіть файл ключа» обрати файл з КЕП;
  • в полі «Пароль ключа» ввести пароль до КЕП.

      В розділі «Комунікації з ПФУ» вибрати «Запити на отримання електронних документів».

      У формі «Новий запит на отримання документів»:

  • обрати необхідну форму довідки, заповнити своїми даними поля: податковий номер, ПІБ, телефон;
  • підписати дані за допомогою КЕП та натиснути «Відправити до ПФУ»;
  • для отримання підготовленої довідки перейти до розділу «Мої звернення» та вибрати останнє виконане завдання.

     Якщо поле «Статус звернення» не має статусу «Виконано» необхідно почекати кілька хвилин і оновити сторінку. Після зміни статусу на «Виконано» натиснути на посилання файлу формату «pdf» та роздрукувати документ.

    Відеоінструкції по використанню та налаштуванню електронних сервісів Пенсійного фонду України можна переглянути на сайті: https://www.pfu.gov.ua/, вкладка «Як скористатись послугами», пункт меню «Як користуватись особистим кабінетом вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України?».

    Запровадження Пенсійним фондом України сервісу із надання електронних документів з підтвердженням QR-кодом дозволяє громадянам не виходячи із дому (тим більше в умовах карантину) отримувати наступні електронні документи:

  • довідку про доходи пенсіонера для призначення субсидій (містить дані про розмір пенсії, без урахування окремих видів виплат);
  • довідку про доходи пенсіонера;
  • індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-5, ОК-7, містить інформацію про страховий стаж, заробітну плату та сплату страхових внесків страхувальниками);
  • витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (містить інформацію про статус застрахованої особи/отримувача страхової виплати, дані про набутий страховий стаж, відомості про страхувальників, про періоди трудових відносин, відомості щодо нарахованої заробітної плати, що враховується для розрахунку страхових виплат та страхового стажу, відомості про особливі умови праці, про суми добровільних внесків: дані пенсійної справи, відомості про інші види загальнообов’язкового державного соціального страхування);
  • дані про трудовий та страховий стаж (додаток 9 до Положення), тощо.

 

background Layer 1