Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області за 2020 рік

     Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області (далі – Головне управління) в межах повноважень передбаченими законами України “Про запобігання корупції”, “Про державну службу” та Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки (далі – Антикорупційна програма), затвердженої наказом Пенсійного фонду України від 31.05.2019 № 68 із змінами, забезпечується здійснення заходів та контроль за їх виконанням щодо запобігання корупції.   Наказом Головного управління від 25.07.2019 № 287 затверджено План заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в Головному управлінні на 2019-2020 роки. Щокварталу надавалась інформація про його виконання до Сектору з питань запобігання та виявлення корупції Пенсійного фонду України.        

        На офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції проведено 981 перевірка фактів подання декларацій типу “Щорічна”, “Перед звільненням”, “Після звільнення” та “Кандидата на посаду”, шляхом пошуку та перегляду інформації в публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація). Протягом 2019 року з органів Фонду області звільнилось – 147 осіб, встановлено 1 факт неподання декларації після звільнення, про встановлений факт направлено повідомлення до Національного агентства з питань запобігання корупції. Станом на 01.01.2021 призначено на посади в Головне управління – 22 особи, які подали декларації кандидата на посаду або щорічну, порушень не встановлено. З Головного управління  протягом 2020 року звільнилось – 59 працівників, подали декларації перед звільненням – 57 працівників, дві декларації неподано в зв’язку з смертю працівників.        

    Відповідно до ст. 56 Закону України “Про запобігання корупції”, стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища до яких відносяться посади державної служби категорії “А” або “Б”, проводиться спеціальна перевірка. Проведено одну спеціальну перевірку стосовно претендента на посаду державної служби категорії “Б”, за висновком прийняте рішення про призначення на посаду.

      Протягом 2020 року телефоном та засобами електронного зв’язку надано 148 роз’яснень щодо основних положень антикорупційного законодавства та попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання. Проведено анонімне анкетування працівників щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства у діяльності Головного управління.

    Проведено 26 тренінгів, нарад, лекцій, навчань щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства підчас, яких пройшли навчання 881 державний службовець. Після закінчення навчань, тренінгів здійснювався контроль знань слухачів шляхом тестування з використанням гугл форм. Також, 370 держслужбовців пройшли навчання за тематикою “Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики”, “Декларуй доброчесно” на платформі громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів “Prometheus” та отримали відповідні сертифікати. 

         На інформаційній сторінці Головного управління вебпорталу Пенсійного фонду України і на сторінці Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області в соціальній мережі Фейсбук та Твітер опубліковано 25 публікацій (роз`яснень, коментарів, звітів про результати роботи з антикорупційного законодавства).     

         За звітний період розглянуто два повідомлення, одне надійшло на спеціальну телефону лінію від мешканки смт. Доманівка, Миколаївської області що в рішенні про відмову, отриманого з Головного управління в переведенні з пенсії по інвалідності згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” на пенсію за віком відповідно до Закону України “Про державну службу” не врахували роботу в Регіональному відділені Фонду державного майна України в Доманівському районі Миколаївської області. В цьому заявник вбачає корупційне діяння з боку працівників Головного управління з метою відмови в призначенні пенсії відповідно до Закону України “Про державну службу”. Проведеною перевіркою в діях посадових осіб Головного управління порушень антикорупційного і пенсійного законодавства не встановлено.

      Друге повідомлення надійшло на електрону адресу (corrupt@mk.pfu.gov.ua) вказаній на інформаційній сторінці Головного управління вебпорталу Пенсійного фонду України, в розділі “Повідомити про корупцію” від мешканця м. Миколаєва щодо небажання працівників Головного управління здійснити йому повторний перерахунок пенсії і в цьому, він вбачає корупцію. Дане повідомлення не відповідає вимогам Закону України “Про запобігання корупції”, так наведена у ньому інформація не стосується конкретної особи, і не містить фактичні дані, які можуть бути перевірені. Факт порушення антикорупційного законодавства не підтвердився, заявнику надано роз’яснення щодо повного надання інформації. 

       З метою своєчасного вжиття заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, проведено перевірку 37 пенсійних справ працівників, які отримують пенсії в Головному управлінні, порушень не встановлено. Проведено перевірку щодо обмеження сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, відносно 67 працівників, які знаходяться поза штатом та у соціальних відпустках, порушень не встановлено. Працівниками Головного управління подано 50 повідомлень щодо спільної роботи близьких осіб, зазначене дозволило вчасно запобігти виникненню конфлікту інтересів підчас призначення на посади.

      Протягом 2020 року випадків притягнення працівників Головного управління до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень не встановлено.      

        

background Layer 1