Пропустити навігацію

До уваги суб’єктів декларування!

ЯК ПОДАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СУТТЄВІ ЗМІНИ У МАЙНОВОМУ СТАНІ?

 

        Сектор з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління звертає увагу, що з 30 грудня 2020 року набрали чинності зміни до Закону України «Про запобігання корупції», якими відновлено обов’язок окремих суб’єктів декларування подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

         Такі повідомлення необхідно подавати протягом 10 днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (113 500 грн у 2021 році).

         У модернізованому Реєстрі декларацій забезпечено можливість подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані в електронному вигляді. 

         Для цього необхідно увійти в свій електронний кабінет у Реєстрі декларацій з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та здійснити такі кроки:

  1. обрати «Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані»;
  2. ознайомитися з правилами заповнення;
  3. перейти до заповнення форми та внести всю необхідну інформацію;
  4. натиснути на кнопку «Подати документ».

         Інформацію, включену в повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, треба буде також відобразити в декларації за відповідний період.

 

ХТО МАЄ ПОДАВАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СУТТЄВІ ЗМІНИ У МАЙНОВОМУ СТАНІ?

 

         Суб’єкти декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище (посади державної служби категорії “А” або “Б”), а також які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.     Посади державної служби категорії “В”,  повідомлення про суттєві зміни у майновому стані не подають.

 

ХТО МАЄ ПОДАВАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ВІДКРИТТЯ ВАЛЮТНОГО РАХУНКА В УСТАНОВІ БАНКУ-НЕРЕЗИДЕНТА?

 

          У разі відкриття суб’єктом декларування (посади державної служби категорії “Б” або “В”),  або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це Національне агентство у встановленому ним порядку, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента.

         Інформування Національного агентства про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента передбачено  ст. 52 Закону України «Про запобігання корупції».

         Також повідомляємо, що у суб’єктів декларування з’явилась можливість подавати повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента в електронному вигляді за допомогою програмних засобів Реєстру.

         Завдяки модернізації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (Реєстру декларацій) відтепер суб’єкти декларування можуть подавати повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента ними або членами їхньої сім’ї не тільки в паперовому, але й в електронному вигляді (наказ від 17.12.2020 № 574/20).

         Така можливість уже передбачена в особистому кабінеті в Реєстрі декларацій.

         Якщо у вас виникають питання щодо подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані, ви можете отримати консультацію наступним чином:

– Зателефонуйте до Контакт-центру Національного агентства з питань запобігання корупції : +38(044)200–06–94. Консультації надаються в робочі дні з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00.

– Зверніться до Сектору з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління за номером телефону (0512) 44 14 05.

– Для отримання технічної допомоги щодо роботи з Реєстром декларацій зверніться за адресою support@nazk.gov.ua або заповніть форму зворотнього зв’язку на вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції, що включає найчастіші питання та відповіді технічної допомоги.

 

Rubryky 1024x576 - До уваги суб'єктів декларування!

background Layer 1