Пропустити навігацію

Звернення за виплатою недоотриманої пенсії

    Статтею 52 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що сума пенсії, яка належала пенсіонерові і залишилися недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

      У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на отримання суми пенсії  відповідно до цієї статті, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

      Члени сім’ї (діти, батьки, чоловік, дружина) повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини та подати до органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер наступні документи:

  • заяву про виплату недоотриманої пенсії;
  • свідоцтво про смерть;
  • документ, що посвідчує особу заявника;
  • документи, які підтверджують родинні стосунки;
  • паспорт або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

    Заявник, який згідно с паспортом зареєстрований на тимчасово окупованих територіях, надає власну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

    При зверненні інших членів сім’ї (онуків, братів, сестер, тощо), виплата недоотриманої пенсії провадиться протягом шести місяців з дати смерті пенсіонера за умови подання довідки, що підтверджує факт спільного проживання та ведення спільного господарства, та документів підтверджуючих родинні стосунки.

      У разі відсутності членів сім’ї або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми, що належала пенсіонерові і залишилися недоотриманою у зв’язку з його смертю, зазначена сума входить до складу спадщини.

      Для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, надається:

  • заява про виплату недоотриманої пенсії;
  • свідоцтво про смерть;
  • документ, що посвідчує особу заявника;
  • свідоцтво про право на спадщину.

      Виплата недоотриманої пенсії провадиться не більше ніж за три роки від дня звернення з усіма необхідними документами.

 

Novyny zakonodavstva - Звернення за виплатою недоотриманої пенсії

background Layer 1