Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області за 2021 рік

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області (далі – Головне управління) здійснюються заходи щодо запобігання корупції та контроль за їх виконанням в межах повноважень передбаченими законами України «Про запобігання корупції», «Про державну службу» та Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України та його органів на 2021-2023 роки (далі – Антикорупційна програма), затвердженої наказом Пенсійного фонду України від 30.09.2021 № 140.

Головною метою Антикорупційної програми є створення ефективної системи запобігання і протидії корупції у Пенсійному фонді України та його органах, подальше впровадження механізмів для прозорості діяльності, доброчесності працівників, зниження корупційних ризиків та підвищення рівня довіри громадян до діяльності Пенсійного фонду України та його органів.

Наказом Головного управління від 29.11.2021 № 917 затверджено Заходи

Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області щодо реалізації Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2021-2023 роки.

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції забезпечено виконання заходів щодо виявлення, запобігання та врегулювання випадків реального чи потенційного конфлікту інтересів. За звітний період врегульовано один потенційний конфлікт інтересів.

Забезпечено обов’язкове надання особами, які претендують на зайняття посад в Головному управлінні, відомостей про близьких осіб, які працюють в управлінні. Протягом 2021 року призначено на посади державної служби 37 осіб, які проінформували керівництво про одну близьку особу серед працівників Головного управління, що дозволило запобігти мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам.

Здійснено перевірку щодо обмеження сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності відносно 643 працівників, також охоплено осіб, які перебувають поза штатом та в декретній відпустці, порушень не встановлено.

Відповідно до Порядку проведення аналізу потенційних та наявних контрагентів Головного управління за звітний період проведено аналіз 124 контрагентів, порушень не встановлено.

На офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції проведено – 815 перевірок фактів подання декларацій типу «Щорічна», «Перед звільненням», «Після звільнення» та «Кандидата на посаду», шляхом пошуку та перегляду інформації в публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація).

Всі 100% працівників Головного управління подали декларації у встановлені законодавством строки.

Протягом 2021 року новопризначених на посади державної служби в Головному управлінні – 37 осіб, які подали декларації «кандидата на посаду» або «щорічну». З Головного управління звільнилось – 48 працівників, які подали декларації «перед звільненням». Дві особи не подала декларацію типу «Перед звільненням» у зв’язку зі смертю.

Проведено моніторинг шести спеціальних перевірок, які проведено відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» у встановлені терміни, стосовно претендентів на посади державної служби категорії “Б”, за висновками, яких прийняте рішення про призначення претендентів на посади.

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції здійснено контроль

за дотриманням антикорупційного законодавства шляхом вибіркової перевірки

звернень громадян, які надійшли до відділу обробки звернень Головного управління щодо можливих фактів корупції. Під час проведення перевірки звернень щодо можливих фактів корупції з боку працівників Головного управління не виявлено.

Відповідно до наказу Головного управління Пенсійного фонду України в

Миколаївській області від 29.11.2021 № 916 «Про проведення планової цільової

перевірки» щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в управлінні обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду

України в Миколаївській області проведено планову цільову перевірку. Під час, якої порушень антикорупційного законодавства не встановлено.

Шляхом опитування громадян, проведено оцінку впровадження стандартів обслуговування громадян та рівня задоволеності громадян якістю наданих послуг в Головному управлінні. За результатами опитування громадян, порушень антикорупційного законодавства з боку працівників Головного управління не встановлено.

Здійснено 1817 візувань проектів нормативно-правових актів, організаційно-розпорядчих документів, щодо виявлення причин, що призводять чи можуть призвести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, які видавались Головним управлінням.

Протягом 2021 року телефоном, засобами електронного зв’язку, на особистому прийомі надано 122 роз’яснення щодо основних положень антикорупційного законодавства, попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання.

Регулярно проводяться заняття тренінги, наради, лекції з питань запобігання корупції, сектором з питань запобігання та виявлення корупції проведено дистанційно за допомогою програмного забезпечення ZOOM 25 заходів під час, яких пройшли навчання 1097 державних службовців. Після закінчення навчань, здійснювався контроль знань слухачів шляхом тестування з використанням гугл форм, тести здали 878 працівників. До міжнародного дня боротьби з корупцією, сектором проведено брейн ринг на тему: «Закон України «Про запобігання корупції» між командами юридичного управління та управління по роботі з персоналом Головного управління.

Також, 462 держслужбовці пройшли навчання за антикорупційною тематикою поглиблений онлайн-курс в Українській школі урядування та на платформі громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus» і отримали відповідні сертифікати.

Відкритість та гласність є одним з основних принципів діяльності для Головного управління. З цією метою сектором з питань запобігання та виявлення корупції здійснюється підготовка звітів, які оприлюднюються на інформаційній сторінці Головного управління вебпорталу Пенсійного фонду України та на сторінці Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області в соціальній мережі Фейсбук та Твітер. За звітний період опубліковано 29 публікацій (роз`яснень, коментарів, звітів про результати роботи з антикорупційного законодавства).

Забезпечено відповідно до наказу Головного управління від 15.06.2021 № 469 «Про канали повідомлення щодо корупції» роботу спеціальної телефонної лінії, електронної та поштової адрес для повідомлення про корупцію працівниками Головного управління.

Приділяється також увага зовнішнім каналам повідомлень, зокрема проводиться щоденний моніторинг повідомлень у ЗМІ та мережі інтернет про факти можливих корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень працівниками Головного управління. За звітний період таких публікацій не було.

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції розглянуто чотири повідомлення. Проведеною перевіркою в двох повідомленнях не встановлено в діях посадових осіб Головного управління порушень антикорупційного законодавства. У двох зверненнях інформація не відповідає вимогам, яка передбачена для повідомлень про можливі факти вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», яка може бути перевірена.

Протягом звітного періоду випадків притягнення працівників Головного управління до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень не встановлено.

background Layer 1