Пропустити навігацію

Зарахування до страхового стажу, часу догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

До страхового стажу зараховуються періоди, протягом яких особа підлягала  загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок. Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 № 1058-IV  до 01.01.2004, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Відповідно до п. “ж” статті 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення” від 05.11.1991 № 1788-ХІІ до страхового стажу зараховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.

Страховий стаж враховується на підставі документів про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (далі – Порядок № 637).

Пунктом 11 Порядку № 637 передбачено, що час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми встановлюється на підставі, зокрема, свідоцтва про народження дитини та документів, що в цей період особа не працювала.

За періоди роботи починаючи з 01.01.2004 орган, що призначає пенсію, додає індивідуальні відомості про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. 

Відтак, починаючи з 01.01.2004, час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку зараховується до страхового стажу особі, яка здійснювала догляд, при умові отримання допомоги по догляду за дитиною, що підтверджує довідка органів соціального захисту населення про отримання допомоги (п. 2.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005   № 22-1).

А, починаючи з 1 січня 2005 р. (саме з цієї дати з Державного бюджету України розпочалася сплата страхових внесків за вищезазначену категорію осіб), цей період зараховується до страхового стажу за даними, які містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

MasterZadach 4 - Зарахування до страхового стажу, часу догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

background Layer 1