Пропустити навігацію

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВ ГРОМАДЯН НА ЗВЕРНЕННЯ В ГОЛОВНОМУ УПРАВЛІННІ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

В Головному управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області (далі – Головне управління) створені належні умови для забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення. Стан виконання вимог Закону України «Про звернення громадян» знаходиться в Головному управлінні на особливому контролі.

Протягом  І кварталу 2024 року до Головного управління звернулося 5689 громадян, в тому числі з письмовими зверненнями – 5676. У порівнянні із відповідним періодом минулого року загальна кількість звернень зменшилась на 657 одиниць.

У зверненнях громадяни найчастіше порушували питання щодо перевірки правильності призначення та перерахунку пенсій, в т. ч. надбавок, доплат – 2156, виконання рішень судів – 754, призначення, перерахунку та виплати житлових субсидій або пільги — 914, роз’яснення норм пенсійного законодавства – 758. До Головного управління звернулося 175 осіб з інвалідністю, 129 учасників бойових дій, 29 осіб з багатодітних сімей, 28 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 29 учасників та осіб, що потерпіли від наслідків аварії на ЧАЕС, 31 особа зі статусом дитина війни, 19 сімей загиблих військовослужбовців, інших громадян та пенсіонерів – 5249.

Особлива увага приділяється розгляду повторних звернень громадян. Протягом звітного періоду до Головного управління надійшло 29 повторних звернень. У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року кількість повторних звернень збільшилась на 9 одиниць. Кожен факт повторного звернення громадян глибоко аналізується, з’ясовуються причини таких звернень та вживаються заходи щодо можливого вирішення порушених питань.

При надходженні звернень громадян Головним управлінням здійснюється всебічне, об’єктивне та повне з’ясування обставин, викладених у зверненнях, відповіді на звернення надаються з додержанням строків, встановлених нормами Закону України «Про звернення громадян».

При наданні відповіді на звернення громадянам також роз’яснюються вимоги ст. 55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

З метою зменшення кількості звернень та попередження випадків повторних звернень в Головному управлінні налагоджено роботу постійно діючих телефонів «гарячих ліній». Під час роботи телефонів «гарячих ліній» протягом звітного періоду отримали консультації та роз’яснення 17916 громадян.

Протягом І кварталу 2024 року на особистих прийомах у керівництва органів Фонду області побувало 13 громадян.

Спеціалістами Головного управління проводився виїзд до осіб з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів по зору та осіб, яким виповнилося 80 і більше років, у звітному періоді 185 громадян отримали таку послугу.

Головним управлінням розглянуто 1183 звернення, які надійшли через вебпортал Пенсійного фонду України та 410 звернень, які отримано з державної установи «Урядовий контактний центр».

Прийом громадян в області здійснюється 12 відділами обслуговування громадян (сервісними центрами), якими протягом звітного періоду надано 137524 консультацій, роз’яснень та послуг.

Враховуючи особливу роль звернень громадян до органів державної влади, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області продовжується робота над підвищенням якості обслуговування громадян, своєчасним реагуванням на проблемні питання, які піднімаються у зверненнях, виявленням причин, що їх породжують.

background Layer 1