Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи сектору з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області за І квартал 2024 року

Протягом І кварталу 2024 року в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області (далі – Головне управління) здійснювалися заходи щодо запобігання корупції та контроль за їх виконанням в межах повноважень передбаченими законами України “Про запобігання корупції” та “Про державну службу”.

Відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану”, змінено строк подачі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація) за 2021, 2022 роки, які необхідно було подати до 31 січня 2024 року та за 2023 рік до 31 березня 2024 року.

Для ефективної реалізації вимог фінансового контролю сектором  підготовлені:

  • окремі доручення начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області від 29.12.2023 № 4-ОД та від 30.01.2024 № 1-ОД;
  • направлено самостійним структурним підрозділам Головного управління 6 службових записок щодо змін та роз’яснень з декларування. На внутрішніх ресурсах FTP та jank створені папки “Декларування” з інформацією до відома суб’єктів декларування щодо оновлених роз’яснень, матеріалів, сервіси та інструменти щодо заповнення декларацій;
  • направлено на електронну пошту листи-повідомлення про обов’язок подання декларацій суб’єктами декларування, які перебувають у соціальній відпустці, поза штатом та звільнилися протягом 2021, 2022, 2023 років.

Станом на 01.04.2024 сектором здійснено 2152 перевірки фактів подання декларацій  шляхом пошуку та перегляду інформації в публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій.

Щорічні декларації (з позначкою “я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування”) за 2021 рік подали 91% працівників Головного управління із загальної кількості суб’єктів декларування. Щорічні декларації (з позначкою “я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)”) подали 92 % звільнених осіб з Головного управління.

Щорічні декларації (з позначкою “я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування”) за 2022 рік подали 94% працівників Головного управління із загальної кількості суб’єктів декларування.

Декларації “при звільнені” подали 92% осіб, які звільнилися протягом 2022 року. Щорічні декларації (з позначкою “я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)”) подали 92 % звільнених осіб з Головного управління.

Щорічні декларації (з позначкою “я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування”) за 2023 рік подали 100 % працівників Головного управління із загальної кількості суб’єктів декларування.

Декларації “при звільнені” подали 88 % осіб, які звільнилися протягом 2023 року. Щорічні декларації (з позначкою “я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)”) подали 96 % звільнених осіб з Головного управління. 

Пенсійний фонд України є правонаступником Фонду соціального страхування, працівники Фонду набули статусу суб’єктів декларування, сектором сформовані списки працівників Фонду, які звільнилися протягом 2021, 2022, 2023 років і на поштові адреси, яким направлені повідомлення про подання “щорічних” декларацій, декларацій “при звільнені” та “після звільнення”.

Відповідно до статті 51-2 Закону України “Про запобігання корупції” державні органи зобов’язані перевіряти факт подання суб’єктами декларування, які в них працюють, працювали та повідомляти Національне агентство з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному ним порядку.

До Національного агентства направлено: – 17 повідомлень за 2021 рік; – 23 повідомлення за 2022 рік; – 28 повідомлень за 2023 рік щодо неподання декларацій у встановлені законодавством терміни стосовно працівників та осіб, які звільнилися з Головного управління.

Також відносно колишніх працівників Управління виконавчої дирекції ФСС України в Миколаївській області направлені повідомлення про неподання декларацій до НАЗК: за 2021 рік – 57 повідомлень; за 2022 рік – 54 повідомлення; за 2023 рік – 54 повідомлення за неподання декларації при звільнені та за неподання  декларацій після звільнення — 62 повідомлення.

В Головному управлінні за звітний період не виявлено неврегульованих випадків конфлікту інтересів. Від працівників надійшло 2 повідомлення про потенційний конфлікт інтересів, які було врегульовано шляхом застосування зовнішнього контролю за виконанням завдань відповідно до прийнятих наказів. 

Відповідно до Порядку проведення аналізу потенційних та наявних контрагентів Головного управління за звітний період проведено аналіз 7 контрагентів з використанням даних з реєстрів, які працюють під час воєнного стану, порушень не встановлено.

Здійснено 545 візувань проектів нормативно-правових актів, організаційно-розпорядчих документів, щодо виявлення причин, що призводять чи можуть призвести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, які видавались Головним управлінням, порушень не встановлено. 

Протягом звітного періоду телефоном, засобами електронного зв’язку, на особистому прийомі, надано працівникам та особам, які звільнилися з Головного управління – 52 роз’яснення з питань дотримання вимог антикорупційного законодавства.

У рамках проведення методичної роботи серед державних службовців щодо запобігання корупції проведено –  11 навчань, тренінгів, нарад, лекцій за допомогою програмного забезпечення ZOOM, під час, яких пройшли навчання 917 державних службовців. Також 270 працівників Головного управління пройшли поглиблені онлайн-курси на веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції та платформі громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів “Prometheus” і отримали відповідні сертифікати.

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено для розміщення на сторінці Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області в соціальній мережі Фейсбук та Твіттер 2 публікації з антикорупційної тематики.

Відповідно до листа Національного агентства з питань запобігання корупції від 05.03.2024 № 254-04/13406-24 “Про підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів” Головне управління підключено до цього Порталу. Наказом Головного управління від 02.02.2024 № 126  затверджено перелік внутрішніх каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції”.

Протягом звітного періоду випадків притягнення працівників Головного управління до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень не встановлено

background Layer 1