Пропустити навігацію

Зміни щодо зарахування до страхового стажу часу догляду за хворими дітьми

 Uvaga - Зміни щодо зарахування до страхового стажу  часу догляду за хворими дітьмиЗаконом України від 03.07.2018 № 2476-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» до чинного законодавства внесено зміни, що набирають чинності з 1 січня 2019 р.

 Цим Законом передбачено, що одному із непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікун, піклувальник, один із прийомних батьків, батьків-вихователів, які фактично здійснюють догляд, зокрема, за дитиною хворою на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, за дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, призначається допомога на дітей.

Допомога призначається територіальними органами соціального захисту населення.

До статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058 внесено відповідні зміни. Тому за законодавством, що набирає чинності з 1 січня 2019 року, батьки, усиновителі, опікуни, піклувальники, один із прийомних батьків, батьків-вихователів, які фактично доглядають за хворими дітьми (і без визнання дітей з інвалідністю),  є застрахованими особами, якщо вони одержують відповідну допомогу. Страхувальником за них є орган, що виплачує допомогу, – орган соціального захисту.

Страховий стаж обчислюється за даними Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

background Layer 1