Пропустити навігацію

Проведення перевірок суб’єктів господарювання органами Пенсійного фонду України

З 01 січня 2019 року відновлено дію Законів України, які визначають  порядок здійснення органами Пенсійного фонду України державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Органи Пенсійного фонду України здійснюють перевірки суб’єктів господарювання у загальному порядку, встановленому Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V. Цей Закон визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов’язки та відповідальність суб’єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Перевірки суб’єктів господарювання,  які застосовують спрощену систему оподаткування, регламентуються Законом України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» від 23.02.2012 № 4448-VI. Дія даного Закону поширюється на фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування і не є платниками податку на додану вартість та діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 55 Господарського кодексу України, суб’єктами господарювання є громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність  та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Відповідно до частини 8 статті 4 Закону України від 15.05.2003 №755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадянських формувань» (далі – Закон № 755), фізична особа-підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

 Згідно пункту 4 статті 13 Закону №755, відомості з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію припинення юридичної особи та її відокремленого підрозділу, відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації, державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця є підставою для зняття з обліку в органах державної статистки, державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України та/або вчинення інших дій відповідно до законодавства.

Враховуючи вищевикладене, для здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) за письмовою заявою фізичної особи, яка позбавлена статусу підприємця, законодавчих підстав немає.

1 2 - Проведення перевірок суб’єктів господарювання органами Пенсійного фонду України

background Layer 1