Пропустити навігацію

До уваги громадян! Звернення за перерахунком пенсії відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” через веб-портал Пенсійного фонду України

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09 липня 2003 року № 1058 (надалі – Закон №1058), у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Заява про перерахунок пенсії подається пенсіонером особисто або його законним представником до органу, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії.

Перерахунок пенсії проводиться на підставі заяви пенсіонера у строки, встановлені ч. 4 ст. 45 Закону № 1058, зокрема, у разі виникнення права на підвищення пенсії – з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після    15 числа.

Водночас, заяви про перерахунок пенсії відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону № 1058, подані через веб-портал Пенсійного фонду України користувачами, які зареєстровані на веб-порталі та ідентифіковані за допомогою кваліфікованого електронного підпису, розглядаються з урахуванням вимог ч. 4 ст. 42 та ч. 4 ст. 45 Закону № 1058.

Днем звернення за перерахунком пенсії відповідно до  ч. 4 ст. 42 Закону № 1058 вважається день реєстрації заяви на веб-порталі. Перерахунок пенсії проводиться на підставі вказаної вище заяви  з урахуванням даних, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Відтак, для проведення вищезазначеного перерахунку пенсії особа має право подати заяву до органів Фонду не відвідуючи їх, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України.

         З інструкцією щодо реєстрації на веб-порталі та входу в особистий кабінет за допомогою ЕЦП можна ознайомитись на сайті за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/:

Вхід на портал з ЕЦП

Перейти на сторінку веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою: https://portal.pfu.gov.ua/

  1. Натиснути кнопку «Вхід»
  2. У вікні «Увійти до системи» на вкладниці «За ЕЦП»:
  • заповнити всі реквізити;
  • натиснути кнопку «Увійти з ЕЦП» (кнопка активується автоматично, після заповнення всіх реквізитів).

ogImage - До уваги громадян!  Звернення за перерахунком пенсії відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" через веб-портал Пенсійного фонду України

background Layer 1