Пропустити навігацію

Легальна заробітна плата – запорука стабільного майбутнього

Тіньова зайнятість на сьогодні є однією з найбільших перепон економічному та соціальному розвитку держави. Ні для кого не секрет, що частина заробітку суб’єктами господарювання виплачується нелегально. Біда ж у тому, що й самі наймані працівники погоджуються одержувати або всю заробітну плату, або її частину «у конвертах». Недоліки тіньової заробітної плати, як і тіньової зайнятості не тільки в тому, що бюджет недоотримує кошти, використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить в собі багато негативних моментів, і, перш за все, це втрата страхового стажу для призначення пенсії.

Діюче пенсійне законодавство встановлює пряму залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску. Нагадуємо, що з 2018 року право на пенсію настає за умови наявності 25 років страхового стажу, а з 2028 року – 35 років страхового стажу.

За результатами моніторингу даних звітності, які надійшли до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру  загальнообов’язкового державного соціального страхування за липень поточного року, кожен шостий роботодавець в Миколаївській області проводив нарахування заробітної плати своїм працівникам у розмірі, меншому за мінімальний. Понад 12 тисячам осіб вказаний місяць не зарахований до страхового стажу в повному обсязі. За договорами цивільно-правового характеру, на які не поширюються норми законодавства з оплати праці,  працювало 8,4 тисячі осіб. Ще по 20,3 тисячі працівників у звітності є ознака про неповний робочий час.

Надаючи  згоду працювати на таких умовах, робітники самі позбавляють себе соціальних гарантій. Тому хотілося б звернутися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані – вимагайте від роботодавця укладання з вами трудової угоди! І навіть коли вам надали таку трудову угоду, запитайте чи перераховують за вас єдиний соціальний внесок. За наявності сумнівів –  звертайтесь до будь-якого управління Пенсійного фонду України для перевірки сумлінності вашого роботодавця. А ще краще, зареєструйтесь на веб-порталі Фонду (portal.pfu.gov.ua) та отримайте можливість перегляду інформації про страховий стаж, нараховану заробітну плату та сплачені страхові внески без відвідування Пенсійного фонду в будь-який час.

Хочемо нагадати роботодавцям, що за порушення вимог чинного трудового законодавства, в тому числі в частині використання праці неоформлених працівників, можна заплатити чималий штраф.

Наприклад: суб’єкти господарювання (юридичні та фізичні особи-підприємці)  нестимуть відповідальність у розмірі 30 мінімальних зарплат, за кожного працівника (а це 111 690 грн.) за такі порушення:

– допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору;

– оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;

– виплату заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ.

Штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат, передбачений за кожного працівника (37 230 грн.) у разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці: відсутність належної оплати за роботу в нічний час, роботу у вихідний або святковий день, понаднормову роботу тощо.

Однак працівники, які погоджуються працювати нелегально теж несуть відповідні ризики. Серед них:

– у разі конфлікту з роботодавцем є ризик не отримати заробітну плату або отримати істотно менше без будь-якої причини;

– неоформлений відповідним чином працівник не отримує належного страхового стажу, що відіб’ється на його майбутній пенсії;

– у разі неофіційного працевлаштування роботодавець не оплатить листок непрацездатності, відсутні гарантії, пов’язані з навчанням, вагітністю, народженням дитини;

– при неофіційному працевлаштуванні у разі нещасного випадку з працівником недобросовісний роботодавець уникає відповідальності.

Щоб запобігти власному нелегальному працевлаштуванню потрібно відразу вимагати офіційного оформлення своїх трудових відносин із роботодавцем. Не погоджуйтесь на пропозицію: “Відпрацюєте випробувальний термін і тоді Вас оформимо залежно від результатів Вашої роботи”. Нерідко таким чином обдурюють молодих спеціалістів, використовуючи нелегально їх працю і не оплачуючи її.

Шановні роботодавці, пам’ятайте: якщо ми хочемо жити в правовій європейській державі – давайте спільно подбаємо про те, щоб усім мешканцям нашої області загалом і кожному зокрема жилося краще та захищеніше!

background Layer 1