Пропустити навігацію

Перевірки документів для призначення/перерахунку пенсій

Абзац п’ятий статті 40 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-ІУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон №1058) передбачає, що заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами, а за період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року – за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

 Згідно частини третьої статті 44 Закону №1058, органи Пенсійного фонду України мають право вимагати відповідні документи від підприємств, установ, організацій і окремих осіб, видані ними для оформлення пенсії, а також в необхідних випадках перевіряти обгрунтованість їх видачі та достовірність поданих відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, умови їх праці та інших відомостей, передбачених законодавством для визначення права на пенсію. На такі перевірки не поширюється дія положень законодавства про здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Необхідність проведення перевірок обгрунтованості документів для призначення/перерахунку пенсій визначається підрозділами обслуговування громадян та пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області. Перевірка щодо достовірності поданих документів здійснюється працівниками управління контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

Для підтвердження достовірності наданих довідок територіальні органи Пенсійного фонду мають право отримувати безоплатно від органів державної влади, підприємств, установ і організацій, фізичних осіб-підприємців відомості, пов’язані з нарахуванням, обчисленням та сплатою страхових внесків, а також інші відомості, необхідні для виконання ними функцій контрольно-перевірочної роботи,  передбачених законом. До таких документів відносяться копії особових рахунків, платіжних відомостей, інших первинних документів, що підтверджують зазначену у довідках заробітну плату або пільговий стаж. За результатами перевірки складається довідка, яка зберігається у пенсійній справі пенсіонера.

Протягом січня – липня 2019 року спеціалістами управління контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області здійснено 5033 перевірки обґрунтованості поданих документів для призначення пенсій, в кожній третій виявлено розбіжності.

background Layer 1