Пропустити навігацію

Молоді про легальну зайнятість

Нелегальність трудових відносин, тобто використання найманої праці без офіційного оформлення та виплата заробітної плати, яка не зафіксована в бухгалтерських документах і з якої не сплачено єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ), порушує право громадянина на соціальні гарантії та на майбутню пенсію.

На сьогодні – це актуальне питання, оскільки найбільшу нестабільність та невпевненість в майбутньому відчуває молодь. Офіційно оформлені трудові відносини створюють умови для відчуття себе соціально захищеним, що особливо важливо для випускників навчальних закладів. Молодь повинна зрозуміти, що легальна заробітна плата та зайнятість — це соціальний обов’язок кожного роботодавця перед своїм працівником.

Особливу увагу слід звернути на повну сплату ЄСВ роботодавцем за працівника, оскільки, починаючи з 2004 року, страховий стаж зараховується пропорційно сплаті страхових внесків, а з  2011 року – ЄСВ. У випадку сплати ЄСВ менше встановленого законодавством рівня – до страхового стажу зараховується неповний місяць.

Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області нагадує про можливість самостійно здійснювати контроль за сплаченими роботодавцем внесками через веб-портал Пенсійного фонду України.

background Layer 1