Пропустити навігацію

ПРАВА ТА ГАРАНТІЇ ЗАХИСТУ ВИКРИВАЧІВ

  

        Відповідно до частини першої статті 1 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон) викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

       Крім того, відповідно до внесених до Кодексу України про адміністративні правопорушення змін  (частина третя статті 272) викривач є свідком у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

        Разом з тим, згідно з внесеними до Кримінального процесуального кодексу України змінами (пункти 16-2 та 25 частини першої статті 3) викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, звернулася із заявою або повідомленням про корупційне кримінальне правопорушення до органу досудового розслідування та є заявником. 

ПРАВА ТА ГАРАНТІЇ ЗАХИСТУ ВИКРИВАЧІВ ВІДПОВІДНО ДО:

  1. Закону України “Про запобігання корупції”
  2. Інших нормативно-правових актів

РОЗ’ЯСНЕННЯ   КОМПЕТЕНТНИХ СУБ’ЄКТІВ

  1. Роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції від 23.06.2020 № 5 «Щодо правового статусу викривача»
  1. Роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції від 09.07.2020 № 6 «Щодо надання викривачам безоплатної вторинної правової допомоги»
  2.  Роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції від 14.07.2020 № 7 «Щодо особливостей перевірки повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції»
background Layer 1