Пропустити навігацію

Підвищення пенсій з липня

   Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» передбачено збільшення з 1 липня соціальних стандартів для різних груп населення. Зокрема, збільшено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1769 грн до 1854 грн, тобто на 85 грн.

   У зв’язку з цим, органами Пенсійного фонду України проведено черговий перерахунок складових пенсійних виплат, розмір яких розраховується в залежності від зазначеного мінімуму. Насамперед, перераховані мінімальні розміри пенсій та розміри доплат за понаднормативний стаж непрацюючим пенсіонерам. Доречно зауважити, що розмір збільшення таких виплат в кожному випадку розраховується індивідуально в залежності від наявного страхового стажу і відповідно для кожного пенсіонера сума збільшення його пенсії буде різною.

   Окрім того, збільшено інші складові пенсійних виплат, а саме:

– надбавки до пенсій за особливі заслуги перед Україною, встановлені згідно із Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;

– доплати відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»;

– щомісячна адресна допомога інвалідам війни та учасникам бойових дій;

– мінімальна пенсійна виплата особам з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та особам з інвалідністю з –поміж учасників ліквідації аварії на ЧАЕС;

– державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни.

   Крім цього, переглянуто максимальний розмір пенсійних виплат, який збільшився з 17690 грн до 18540 грн.

 Також з 1 липня з метою реалізації правової норми, передбаченої частиною 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2021 № 127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» окремим категоріям громадян встановлено доплату у розмірі 100 грн. Вказане підвищення отримають громадяни яким:

– не підвищувався розмір пенсії з 01.03.2021 у зв’язку з індексацією заробітної плати, що враховується для обчислення пенсії;

– не провадився перерахунок пенсії у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму;

– не проводився перерахунок по встановленню доплат до пенсій, розмір яких не досягає 2200 грн;

– не проводився перерахунок пенсій з 01.01.2021 року особам, які досягли 65-річного віку.

   Зазначене підвищення встановлено до пенсій, призначених за нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, незалежно від виду отримуваної пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника чи за вислугу років) в межах максимального розміру пенсійної виплати. Тобто, розмір пенсії з урахуванням встановленого підвищення не повинен перевищувати 18540 грн.

   При проведенні подальших перерахунків пенсій розмір цього підвищення буде переглядатися.

  Слід зазначити, що підвищення в розмірі 100 грн не встановлюється до пенсій, призначених у 2021 році, а також до пенсій, призначених за “спеціальними” законами.

  Важливо наголосити, що всі перерахунки проведено своєчасно в автоматичному режимі і в липні пенсіонери Одещини отримають належні пенсійні виплати у підвищених розмірах.

background Layer 1