Пропустити навігацію

Щодо виплати пенсій особам під час перебування на повному державному утриманні

Відповідно до статті 48 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон №1058), під час перебування пенсіонера на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі) йому виплачується 25 відсотків призначеної пенсії. У випадках, якщо розмір його пенсії перевищує вартість утримання, виплачується різниця між пенсією і вартістю утримання, але не менше 25 відсотків призначеної пенсії.

Якщо у пенсіонера, який перебуває у відповідній установі (закладі) на повному державному утриманні, є непрацездатні члени сім’ї, зазначені в частині другій статті 36 Закону №1058, які перебувають на його утриманні, пенсія виплачується в такому порядку: 25 відсотків пенсії – самому пенсіонерові, а інша частина пенсії, але не більш як 50 відсотків призначеного розміру пенсії – зазначеним членам сім’ї.

Дітям – сиротам за період перебування на повному державному утриманні пенсія у зв’язку з втратою годувальника виплачується в повному розмірі та перераховується на їхні поточні рахунки у банку.

Іншим дітям, які перебувають на повному державному утриманні, виплачується 50 відсотків призначеної пенсії у зв’язку з втратою годувальника та перераховується на їхні поточні рахунки у банку. При цьому, частина пенсії, що залишилася після виплати суми пенсії у зв’язку з втратою годувальника, перераховується на банківський рахунок установи, де ця дитина перебуває на повному державному утриманні. І спрямовується виключно на поліпшення умов проживання дітей у цих установах.

Пенсії дітей, які перебувають на повному державному утриманні (незалежно від того чи призначений їм опікун) перераховуються на їхні поточні рахунки в установах банків.

Звертаємо увагу, що згідно зі статтею 14 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» особам, які одержують пенсію за особливі заслуги і перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі, пенсія за особливі заслуги виплачується в повному обсязі.

Також в період перебування на повному державному утриманні державна соціальна допомога на догляд не виплачується. В цьому випадку особі автоматично призначається надбавка на догляд, передбачена Законом України «Про пенсійне забезпечення» чи «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

background Layer 1