Пропустити навігацію

Про підсумки роботи органів Пенсійного фонду України в Полтавській області в І кварталі 2018 року

РІШЕННЯ

колегії при начальнику Головного управління

Пенсійного фонду України в Полтавській області

 

Про підсумки роботи органів Пенсійного фонду України

в Полтавській області в І кварталі 2018 року

 

 

   Робота органів Пенсійного фонду України в Полтавській області протягом кварталу була спрямована на поліпшення пенсійного забезпечення та пенсійного обслуговування громадян, збільшення надходжень пенсійних платежів, проведення контрольно-перевірочних заходів.

   На даний час пенсійним обслуговуванням в області охоплено 441,1 тис. громадян, 21,8 тис. з яких – колишні представники силових структур. Потреба на виплату пенсій у звітному періоді склала 3,3 млрд. грн., що на
822,5 млн. грн. (на 32,6%) більше, ніж за аналогічний минулорічний період.

   Середній рівень трудової пенсії в області протягом кварталу збільшився на 44,60 грн. і на 01.04.2018 склав 2409 грн. Середній розмір пенсійної виплати колишніх військовослужбовців після реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018р. № 103 “Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб” підвищився на 1460 грн. і досяг 4260 грн.

   З початку року на 1,5 тис. осіб збільшилася в регіоні кількість одержувачів пенсій в банківських установах. Завдяки тому, що 266 тис. мешканців області обслуговуються більш сучасним способом, економія бюджетних коштів на доставці пенсій за звітний період склала 21 млн. грн.

   Разом з тим зафіксовано зменшення кількості пенсіонерів, які забезпечуються виплатами через банки, в Гребінківському, Карлівському, Кобеляцькому та Решетилівському об’єднаних управліннях Пенсійного фонду.

   Протягом кварталу працівники органів Фонду області призначили 2,7 тис. нових пенсій та здійснили майже 7 тис. індивідуальних перерахунків.

   У встановлені терміни проведені масові перерахунки пенсій. Так, з 1 січня – 72 тис. пенсіонерів віком більше 65 років із страховим стажем 30-35 років; з 1 березня – 788 особам у зв’язку з уточненням показників середньої заробітної плати, з 1 квітня – 100,5 тис. громадян, які мали додатковий стаж і заробіток.

   В області продовжувалася робота по експлуатації впровадженої з 1 січня 2018 року централізованої системи призначення і виплати пенсій. Проте внаслідок збільшення навантаження на наявні мережі та серверне обладнання виникали затримки в обробці пенсійної документації.

   Через зазначені негативні фактори на 24.04.2018 р. залишаються неопрацьованими 21,6 тис. пенсійних справ з числа “кандидатів” на індивідуально-масовий перерахунок пенсії з 01.04.2018 р. відповідно до статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Найбільшу частку неопрацьованих документів мають Лубенське (58%), Миргородське (54%), та Чутівське (52%) об’єднані управління Фонду, найменшу – Глобинське (32%) та Великобагачанське (44%).

   Результати внутрішньовідомчого контролю за правильністю призначення і перерахунків пенсій свідчать про наявність 1,7 тис. порушень серед 24,6 тис. призначених та перерахованих пенсійних справ (7%). Внаслідок цього на рівні Головного управління попереджено 159 переплат пенсій на суму 101,5 тис.грн. та 124 недоплати – на 44,7 тис.грн.

   Найменша кількість помилок при призначенні та перерахунках пенсій зафіксована в Миргородському об’єднаному управлінні.

   Недостатні заходи внутрішнього контролю спостерігаються в Гадяцькому, Лохвицькому та Чутівському об’єднаних управліннях Фонду, де частка повернутих на доопрацювання пенсійних справ складає 11–17%.

   Збільшення кількості помилок свідчить про недостатнє оволодіння фахівцями методикою опрацювання пенсійної документації в централізованій підсистемі призначення та виплати пенсій.

    Результати нагляду за додержанням пенсійного законодавства з боку органів соціального захисту населення, проведеного у І кварталі п.р., свідчать про наявність трьох порушень, з яких 2 вплинули на розмір пенсії у вигляді недоплати на суму 85,50 грн.

   У звітному періоді продовжувалася робота по виявленню та погашенню переплат пенсій, кількість яких на 01.04.2018 р. складала 751 на суму
3,5 млн.грн., з яких по 45% на суму 1,6 млн.грн. не прийнято рішення по відшкодуванню. Найбільше таких переплат зафіксовано в Полтавському
(584 тис.грн.), Кременчуцькому (560 тис.грн), Гадяцькому (126 тис.грн.) та Гребінківському (105,6 тис.грн.) об’єднаних управліннях.

   Упродовж кварталу до органів Пенсійного фонду області надійшло 1918 заяв та скарг громадян, що більше, ніж удвічі, порівняно з аналогічним минулорічним періодом. Збільшилося майже в 3 рази число звернень на урядову гарячу телефонну лінію, на 58,5% зросла кількість повторних звернень.

   В області зберігається тенденція щодо вирішення громадянами питань пенсійного забезпечення в судовому порядку. За звітний період до судів звернулася 651 особа (40 – з питань встановлення юридичних фактів і 611 – щодо оскарження рішень з пенсійного забезпечення). При цьому в інтересах Пенсійного фонду прийнято 113 судових рішень, що складає лише 18,5% від їх загального числа проти 61% у 2017 році.

   У рамках інформаційно-роз’яснювальної роботи, спрямованої на налагодження комунікацій з громадськістю та упередження зростання кількості звернень, працівники Пенсійного фонду провели 235 зустрічей в трудових колективах та 203 виїзних прийоми громадян за місцем проживання. Відбувся брифінг для представників ЗМІ, 26 «круглих столів» із соціальними партнерами, здійснено 293 виступи в засобах масової інформації, розповсюджено 5863 екземплярів друкованих інформаційних матеріалів.

   Продовжує розвиватися в регіоні сервісна модель обслуговування громадян. На 01.04.2018р. дистанційні послуги через веб-портал Пенсійного фонду України надаються 31,7 тис. осіб (2% усіх мешканців області), що на 7% більше, ніж на початку року. Найкращі показники на даному напрямку мають Лохвицьке, Кременчуцьке та Лубенське об’єднані управління Пенсійного фонду, де кількість користувачів веб-порталу зросла відповідно на 16, 12 та 11 відсотків.

   Протягом кварталу працівники Великобагачанського, Гадяцького, Глобинського та Лубенського об’єднаних управлінь створили 5 віддалених робочих місць на базі об’єднаних територіальних громад, сільських і селищних рад. Загальна кількість таких пунктів обслуговування громадян в області досягла 39.

   Звітний період став успішним щодо виконання планових завдань з надходження коштів всіма підвідомчими управліннями Фонду. Комплексні заходи сприяли тому, що до пенсійного бюджету області надійшло 52,9 млн. грн. при необхідних 44,2 млн. грн., завдяки чому виконання плану склало 119,8%.

   Виконання планових показників по надходженню збору з окремих видів господарських операцій становить 103,7%. Таким чином, до бюджету Фонду надійшло 22,0 млн. грн., що в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 2,1 млн. грн., або на 10,6% більше. Не справилися з доведеним завданням такі підвідомчі управління: Миргородське (74,7%), Кобеляцьке (55,3%), Карлівське (79,4%), Лохвицьке (89%), Гребінківське (72,0%) та Лубенське (53,6%).

   Значна увага приділялася скороченню заборгованості по платежах до бюджету Фонду, яка на 01.04.2018 року становила 165,1 млн. грн. Переважну частку боргу (150,5 млн.грн.) винні Фонду підприємства-банкрути (32,1 млн.грн. – по страхових внесках і 118,3 млн.грн. – по відшкодуванню пільгових пенсій).

   З початку року дієвий статус боргу в області зменшився на 0,3 млн.грн. і склав 14,6 млн.грн.

   Належно організовано роботу по зменшенню боргів Кременчуцьким об’єднаним управлінням Пенсійного фонду, де заборгованість по економічно-активних підприємствах зменшилася на 870,2 тис.грн. У той же час підприємства, які знаходяться на обліку в Полтавському об’єднаному управлінні Фонду, наростили 456,4 тис.грн. боргів. Потребують активізації заходи зі стягнення заборгованості в Карлівському та Лубенському об’єднаних управліннях.

   На 01.04.2018 р. заборгованість з єдиного соціального внеску склала
104 млн. грн., з яких вагому частку (45,5 млн. грн., або 43,7%) заборгували фізичні особи – підприємці.

   Заходами примусового стягнення в області забезпечено 100% заборгованості, яка підлягала стягненню в судовому порядку.

   З метою покращання співпраці з органами Державної виконавчої служби по погашенню заборгованості за виконавчими документами проведено 36 спільних нарад та 47 виїздів до боржників для виявлення та опису майна. Це дозволило отримати на рахунки Фонду 14,6 тис.грн.

   Задля погашення боргів підприємств-банкрутів забезпечувалася участь органів Пенсійного фонду в комітетах кредиторів та проводилася відповідна робота з арбітражними керуючими. З метою прискорення процедури банкрутства до арбітражних керуючих направлено 29 звернень, внаслідок цього було прискорено процедуру ліквідації 12-ти підприємств.

   Дедалі більше уваги приділяється в області проблемам легалізації заробітної плати та зайнятості, забезпеченню соціальних гарантій працюючих. З цією метою проведено 85 засідань робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості, здійснено понад 529 обстежень робочих місць суб’єктів господарювання, направлено більше 430 повідомлень до місцевих органів виконавчої влади, Держпраці, Державної фіскальної служби. У трудових колективах проведено 217 зустрічей, 17 спільних нарад із соціальними партнерами, здійснено 107 виступів на радіо і телебаченні, розміщено 40 публікацій в друкованих і електронних ЗМІ.

   Органи Пенсійного фонду на підставі аналітично–моніторингових досліджень персоніфікованих даних надали контролюючим органам інформацію щодо 2,9 тис. страхувальників (по 29,2 тис. застрахованих особах), які порушують законодавчі вимоги про працю. За цими матеріалами перевірено 101 страхувальника по 1,6 тис. застрахованих особах, внаслідок чого винесено 25 постанов щодо накладення штрафних санкцій на суму 165,8 тис.грн.

   У результаті вжитих заходів протягом кварталу кількість застрахованих осіб в області збільшилася на 1,7 тис. і на 1 квітня досягла 416,8 тис. осіб. А кількість застрахованих осіб, яким нараховується заробітна плата нижче встановленого законодавством мінімуму, навпаки, зменшилася і складає 53 тис., або 16,2% від загальної кількості застрахованих осіб.

   Протягом звітного періоду продовжувалася робота щодо наповнення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Показник надання місячної звітності з єдиного соціального внеску складав, в середньому, 21 тис. на 329 тис. застрахованих осіб.

    Разом з тим на 01.04.2018 р. помилковими залишалися 212 звітів, з них – за 2018 рік по 29-ти страхувальниках на 204 застрахованих особи. Найбільший показник помилкових звітів – по Полтавському (16 звітів на 125 осіб) та Кременчуцькому (8 звітів на 49 осіб) об’єднаних управліннях Пенсійного фонду.

   Продовжується обробка протоколів розбіжностей по верифікації даних Реєстру застрахованих осіб. На 01.04.2018 р. в стадії опрацювання знаходилися понад 58 тис. записів, по яких направлено 9,5 тис. уточнюючих запитів та відкориговано 5,5 тис. помилкових звітів страхувальників.

   Спеціалістами контрольно-перевірочних секторів Головного управління здійснено 583 перевірки суб’єктів господарювання, у більшій половині з яких (80%) виявлені порушення, внаслідок чого було донараховано страхових внесків та фінансових санкцій на суму 2,1 тис. грн. Видано 471 припис про усунення порушень щодо недостовірності відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб.

   Також проведено 2266 перевірок обґрунтованості видачі пенсійних документів, в ході яких виявлено порушення в 315-ти довідках, які призвели до переплати пенсії на суму 0,1 тис.грн. та до восьми недоплат на суму 9,2 тис.грн.. У 306-ти випадках попереджено невірне призначення пенсій. Крім цього, перевіркою виплатних об’єктів поштового зв’язку виявлено порушення на 43-х з них, відшкодовано до бюджету Фонду 6,6 тис.грн.

   Щодо виконання антикорупційних заходів, то в органах Фонду області встановлено та врегульовано один випадок виникнення конфлікту інтересів під час призначення пенсії близьким особам, розглянуто 5 звернень стосовно корупційних дій посадових осіб органів Фонду, в результаті перевірки яких фактів порушення антикорупційного законодавства не виявлено.

    У І кварталі працівниками Фонду забезпечено подання електронних декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2017 рік. При цьому виявлено 4 факти несвоєчасного подання декларацій, про що повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції.

  Враховуючи наведене та з метою поліпшення організації роботи органів Пенсійного фонду України в Полтавській області  колегія при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Інформацію про підсумки роботи органів Пенсійного фонду України в Полтавській області в І кварталі 2018 року взяти до відома.
  1. Керівникам структурних підрозділів Головного управління, начальникам підвідомчих управлінь звернути увагу на наявність упущень і недоліків у роботі, проведеній протягом звітного періоду.
  1. Начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління адміністративно-господарського забезпечення
    Штаньку О.В., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальникам об’єднаних управлінь:

3.1. Активізувати заходи щодо приведення процесу надання послуг громадянам у повну відповідність зі стандартами, визначеними Положенням про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 30.07.2015р. № 13-1.

3.2. Продовжити розширення мережі пунктів обслуговування громадян на базі об’єднаних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг, інфраструктури національного оператора поштового зв’язку, банків, органів влади тощо.

  1. Начальнику управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій осіб Марченку С.П. до 1 червня завершити повне оформлення перерахунків пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» та здійснити додатковий комплекс інформаційних заходів.
  1. Начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління з координації та контролю за виплатою пенсій
    Чуйко С.М., начальникам об’єднаних управлінь до 10 травня завершити опрацювання кандидатів на індивідуально-масовий перерахунок пенсій відповідно до статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
  1. Начальнику бюджетно-фінансового управління Камкіній Г.І., начальникам об’єднаних управлінь:

6.1. Протягом травня-червня забезпечити участь та підготовку відповідних матеріалів до засідань робочих груп з питань легалізації зайнятості населення та заробітної плати, активізацію роботи по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 року № 14901/1/1-18.

6.2. Взяти під особистий контроль виконання Плану заходів по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників, затвердженого Пенсійним фондом України, Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України та погодженого СПО об’єднань профспілок та СПО сторони роботодавців на національному рівні.

6.3. Проводити спільну роботу з органами Державної фіскальної служби України щодо скорочення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичних осіб-підприємців.

6.4. До 1 липня забезпечити індивідуальне інформування фізичних осіб-підприємців щодо неврахування страхового стажу за періоди підприємницької діяльності, за які не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

6.5 Запровадити щомісячний контроль та інформування Пенсійного фонду України щодо видатків при формуванні потреби в коштах з детальним аналізом сум та причин, що вплинули на її зміну в порівнянні з плановими показниками.

  1. Начальнику юридичного управління Каплацькій С.М., начальникам об’єднаних управлінь запровадити систематичні контрольні заходи щодо виконання працівниками, які здійснюють представництво в суді, процесуальних обов’язків, покладених судом на учасника справи, зокрема, ухвал суду про надання доказів, усунення недоліків, забезпечення позову.
  1. Начальнику відділу персоналу та організаційно-інформаційної роботи Головного управління Пєскову Ю.О., начальникам об’єднаних управлінь до 15 травня переглянути завдання і ключові показники результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців органів Пенсійного фонду області за підсумками роботи у І кварталі 2018 року та у разі необхідності внести зміни до відповідних завдань.
  1. Начальнику відділу персоналу та організаційно-інформаційної роботи Головного управління Пєскову Ю.О., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальникам об’єднаних управлінь:

9.1. Забезпечити розміщення отриманих відеоматеріалів та інформаційних довідників у місцях, де здійснюється обслуговування громадян, та використання отриманих роликів про веб-портал електронних послуг Фонду під час проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів.

9.2. Здійснювати наповнення розділів та регулярне оновлення інформаційної сторінки Головного управління на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

  1. Начальнику управління внутрішнього аудиту Гордійчук В.М., начальникам об’єднаних управлінь до 31 травня здійснити перевірки підвідомчих управлінь щодо подання декларацій державними службовцями, які протягом 2017 року були звільнені з органів Пенсійного фонду області, та в разі виявлення порушень зобов’язати відповідальних осіб інформувати Національне агентство з питань запобігання корупції.
  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступників начальника Головного управління згідно з розподілом обов’язків.

 

 

 

Голова колегії –

начальник головного управління                                            В.Н.Тараторін

background Layer 1