Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у квітні

Упродовж квітня пенсійна галузь області стабільно здійснювала всі належні функції. Своєчасно та в повному обсязі профінансовані пенсійні виплати для 440 тис. пенсіонерів Полтавщини, на що спрямовано понад 1,2 млрд. грн.

З 1 квітня проведені масові перерахунки відповідно до ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Цей автоматичний перерахунок став щорічним на підставі змін, внесених до пенсійного законодавства наприкінці минулого року. Перерахунок стосується осіб, які після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжили працювати і від призначення/перерахунку минуло два роки. У рамках перерахунку за допомогою нової технічної програми автоматично обирався більш оптимальний варіант розрахунку для 100,5 тис. пенсіонерів – або розрахунок по стажу і заробітній платі, або лише по стажу. Пенсія осіб даної категорії підвищилась, в середньому, на 42 грн.

17 квітня органи Фонду завершили роботу по виконанню урядової постанови від 21 лютого 2018 року «Про перерахунок пенсій особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб».

Незважаючи на складність і специфіку перерахунків, які проводились “заднім числом” – з 1 січня 2018 року – працівники Пенсійного фонду Полтавщини здійснили його упродовж місяця від початку надходження перших довідок від силових відомств та увійшли до числа лідерів серед регіонів України за термінами та результатами проведення масових перерахунків пенсій колишнім військовослужбовцям. У результаті їх пенсійні виплати зросли, в середньому, на 1460 гривень, а середня пенсія досягла 4260 грн., що на 1870 грн. вище середнього рівня трудової пенсії в області.

25 квітня результати роботи пенсійної галузі області протягом першого кварталу розглянули на розширеному засіданні колегії Головного управління. Серед питань, пов’язаних із пенсійним забезпеченням і підвищенням якості пенсійного обслуговування громадян, на засіданні йшлося про те, що не втрачають актуальності проблеми, пов’язані із наповненням бюджету коштами, адміністрування яких здійснюють органи Фонду.

У дорученні, наданому днями Віце-прем’єр-міністром України причетним міністерствам і відомствам, органам Пенсійного фонду зокрема, поставлене завдання щодо максимального погашення заборгованості з обов’язкових платежів до бюджету Фонду.

Як свідчить аналіз, проведений в Головному управлінні, заборгованість по пенсійних платежах наразі в області складає 165,1 млн. грн. Переважаючу частку боргу (150,5 млн. грн.) мають підприємства, які перебувають на різних стадіях банкрутства або мають безнадійний статус боргу. По страхових внесках частка їх боргу становить 32,1 млн. грн., або 21,3%, а по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових і наукових пенсій –118,3 млн. грн., або 78,6%.

Викликає занепокоєння працівників Фонду і наявність значних обсягів заборгованості з єдиного внеску, де негативну динаміку найбільше демонструють фізичні особи-підприємці. Якщо на 1 квітня п.р. загальна сума боргу становила 104 млн.грн., то заборгованість фізичних осіб-підприємців – 45,5 млн.грн. або 43,7%. Лише в обласному центрі обліковуються підприємці, сума заборгованості у яких близько 300 тис.грн.

Працівники Пенсійного фонду не зупиняють роботу щодо зменшення боргів по платежах до пенсійного бюджету. Завдяки цьому порівняно з початком року дієвий статус боргу зменшився на 0,3 млн. грн. і складає 14,6 млн. грн., або 8,8% в загальній сумі боргу. У подальшому надія покладається на ефективну співпрацю з профільними установами, з соціальними партнерами та підтримку місцевих органів виконавчої влади.

background Layer 1