Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у березні

Протягом березня призначення, перерахунки і виплата пенсій в області здійснювалися відповідно до норм чинного законодавства.

У зв’язку з тим, що кінець виплатного періоду припав на вихідні дні, фінансування виплати пенсій і допомоги в області завершилося достроково,
23 березня. У нинішньому місяці органи Пенсійного фонду України в Полтавській області спрямували до поштових відділень і банківських установ 1,1 млрд. грн. Відтак майже 450 тис. мешканців краю своєчасно та у повному обсязі одержали свої соціальні гарантії.

На виконання урядової постанови щодо підвищення пенсій військовослужбовців, які мають зрости відповідно до стажу та розміру отримуваної зарплати, органи Пенсійного фонду області розпочали виплату перерахованих пенсій “заднім числом” – з 1 січня 2018 року. Основна частина виплат припаде на квітень.

Перерахунки пенсій здійснюються за довідками уповноважених структур, в яких особи проходили службу – Міноборони, МВС, СБУ тощо. Для перерахунку пенсій військовослужбовцям (крім осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ) враховуються такі складові: оклад відповідно до посади, оклад за спеціальним званням, процентна надбавка за вислугу років.

При перерахунку пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ будуть враховуватися наступні позиції: оклад відповідно до посади, оклад за спеціальним званням, процентна надбавка за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення, премія за січень 2016 року.

У нашій області перерахунок планується провести для майже 22 тис. військових пенсіонерів. На 23 березня за наданими довідками профільних структур підвищені пенсії отримали близько 1300 осіб на загальну суму майже 5,7 млн.грн. Як свідчить аналіз, пенсії полтавських військовослужбовців зросли, в середньому, на 1300 грн.

Урядове рішення про осучаснення “військових” пенсій стало приводом для активної інформаційно-роз’яснювальної кампанії, яка розпочалася на Полтавщині.

Під час засідання «круглого столу» з представниками владних органів і ветеранських організацій силових структур, яке відбулося 6 березня в облдержадміністрацїі, керівник профільного управління Сергій Марченко повідомив присутнім, що органи Пенсійного фонду області провели необхідні підготовчі заходи та очікують від відповідних силових відомств надходження довідок про грошове забезпечення пенсіонерів-силовиків, на підставі яких і буде здійснюватися перерахунок.

Того ж дня начальник Головного управління Володимир Тараторін прокоментував ситуацію щодо здійснення перерахунку пенсій представників силових структур та окреслив основні складові «осучаснення» для журналістів регіонального телеканалу «Лтава».

14 березня відповідальні фахівці Головного управління взяли участь у пленумі обласної організації ветеранів, де розповіли про окремі особливості пенсійного забезпечення даної категорії громадян, про механізм «осучаснення» військових пенсій і відповіли на запитання присутніх.

Прес-служба Головного управління 21 березня проінформувала основні регіональні друковані та інтернет-видання про початок виплати підвищених пенсій колишніх військовослужбовців.

Результати аудиторського дослідження діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області розглянули на засіданні колегії 20 березня.

Внутрішній аудит на Полтавщині охоплював період з 1 лютого 2015 року по 1 лютого 2018 року. Основними напрямками, за якими він здійснювався, були аудит відповідності та фінансовий аудит.

З метою вдосконалення організації роботи органів Пенсійного фонду області на колегії детально обговорили виявлені недоліки та упущення, встановили конкретні терміни їх усунення та заслухали інформацію про те, що вдалося виправити за місяць після аудиту.

background Layer 1