Пропустити навігацію

Завдяки Реєстру застрахованих осіб зафіксовані позитивні тенденції

Унікальна база персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб, яка накопичена і поповнюється органами Пенсійного фонду, дозволяє аналізувати ситуацію на ринку праці і тримати у полі зору страхувальників, у яких відслідковуються найвищі ризики використання праці неоформлених працівників. Під особливим контролем з боку працівників пенсійних установ перебувають нині роботодавці, діяльність яких пов’язана із сільським господарством, будівництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, транспортними послугами, кур’єрською діяльністю та деякі інші. Окремі з них використовують працю неоформлених працівників, інші вдаються до скорочення робочого часу при фактичному виконанні роботи повний робочий день, у деяких робітники працюють за цивільно-правовим договором, що мають ознаки трудового.

За останніми моніторинговими дослідженнями Реєстру застрахованих осіб, 56 з 346 тисяч найманих працівників Полтавської області, що становить 16%, мали різні порушення. За встановленою процедурою, яка існувала донедавна, узагальнена інформація про такі порушення надавалася соціальним партнерам Пенсійного фонду – органам Держпраці та фіскальної служби, які виконують контрольно-перевірочні функції і мають повноваження здійснювати аналіз обсягів виробництва підприємств, де виявлені ті чи інші ризики.

Лише у рамках виконання розпорядження Кабміну «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», з вересня 2018 року, коли розпочалася потужна інформаційна кампанія, на Полтавщині завдяки спільній діяльності причетних служб легалізовано близько 8 тис. робочих місць та донараховано майже 7 млн.грн. єдиного внеску.

Аналіз, проведений у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області, свідчить, що кількість офіційно працевлаштованих осіб в нашому краї поступово зростає. Якщо на початок 2019 року їх кількість становила 324 тисячі, то вже у квітні – на 22 тисячі більше, тобто 346 тисяч.

Ще одна позитивна цьогорічна тенденція – людей, які влаштувалися на роботу, стало на 4 тисячі більше, ніж звільнених. Отже, констатуємо 18 тис. працевлаштованих. Крім того, у порівнянні з січнем п.р. кількість осіб, які працювали неповний робочий день, у квітні зменшилася на 1,4 тисячі.

Є сподівання, що більш свідомими стали і керівники-роботодавці. Якщо на початку року в області було зафіксовано 1,5 тис.осіб, які працювали за основним місцем роботи та яким нарахована заробітна плата на рівні або навіть менше мінімальної, то за останньою звітністю, кількість таких керівників зменшилась на 194 і становить трохи більше тисячі осіб.

Щодо грошової винагороди за працю – теж прослідковується позитив, адже середньомісячна заробітна плата, з якої сплачується єдиний соціальний внесок, зросла на Полтавщині до 9205 грн. Це значить, що збільшаться вливання до бюджетів усіх рівнів і пенсійного бюджету зокрема.

background Layer 1