Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у червні

Фінансування пенсій і субсидій упродовж місяця здійснювалося за графіками і завершилося 25 червня. У цілому профінансовано майже
1 млрд. 251 млн. грн. для 433,6 тис. підопічних Пенсійного фонду. Крім того, спрямовано 5,2 млн.грн. на житлові субсидії майже для 28 тис. осіб.

Органи Пенсійного фонду області завершують автоматичний перерахунок пенсій, передбачений з 1 липня п.р. Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Зважаючи на те, що прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте на 67 грн., мінімальна пенсія теж збільшиться з 1497,00 до 1564,00 гривень, а максимальна – з 14970 до 15640 гривень. Розмір підвищення кожній особі визначається індивідуально.

За оперативними даними, перерахунку підлягали пенсії понад 362 тис. полтавських пенсіонерів, що становить 88% від загальної чисельності. Середнє підвищення у результаті зазначеного перерахунку склало 23 гривні.

Системна робота працівників Фонду була спрямована на наповнення пенсійного бюджету, тому одночасно вживалися заходи за трьома основними напрямками – акумуляція власних надходжень і контроль за надходженням в регіоні єдиного соціального внеску, а також погашення заборгованості з усіх видів платежів і детінізація відносин у сфері зайнятості населення.

За результатами спільного моніторингу фіскальної і пенсійної служб встановлено, що за п’ять місяців нинішнього року планові завдання з єдиного внеску виконані на 106,2%.

Заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску, не враховуючи безнадійних боргів збанкрутілих підприємств, на 01.06.2019 становить
203,3 млн.грн. Борги фізичних осіб-підприємців у загальній сумі досягли
153,0 млн.грн. У порівнянні з початком року сума заборгованості збільшилась на 23,6 млн.грн., у тому числі по фізичних особах-підприємцях – на
16,3 млн.грн. Половина всієї суми боргу підлягає примусовому стягненню.

Борги по платежах, що адмініструють органи Фонду, теж чималі, при цьому найбільш проблемним підприємтвом в області на даний час є ПАТ «Полтавахіммаш», борг якого складає 1340,1 тис.грн. і кожен місяць зростає на 61,0 тис.грн.

На нараді у т.в.о. голови Полтавської облдержадміністрації 10 червня розглядалося заплановане питання „Про реалізацію в області спільних заходів щодо детінізації відносин у сфері зайнятості населення”. Йшлося про результати роботи, яку органи Фонду разом з причетними установами та соціальними партнерами здійснюють задля захисту прав застрахованих осіб.

За останніми моніторинговими дослідженнями Реєстру застрахованих осіб, 56 з 346 тисяч найманих працівників Полтавської області, що становить 16%, мали різні порушення. За встановленою процедурою, яка існувала донедавна, узагальнена інформація про такі порушення надавалася соціальним партнерам Пенсійного фонду – органам Держпраці та фіскальної служби, які виконують контрольно-перевірочні функції і мають повноваження здійснювати аналіз обсягів виробництва підприємств, де виявлені ті чи інші ризики.

background Layer 1