Пропустити навігацію

РІШЕННЯ колегії при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області № 2-2 від 24 квітня 2019 року

РІШЕННЯ
колегії при начальнику Головного управління
Пенсійного фонду України в Полтавській області
№ 2-2 від 24 квітня 2019 року

Про реалізацію завдань Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року щодо реагування на виявлені ознаки тінізації заробітної плати та взаємодії з контролюючими органами з питань порушення прав застрахованих осіб

Протягом I кварталу 2019 року органи Пенсійного фонду області забезпечували реалізацію завдань Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року щодо реагування на виявлені ознаки тінізації заробітної плати та захисту прав застрахованих осіб.
Основна увага була спрямована на збільшення надходжень власних коштів до бюджету Фонду області та легалізацію ринку праці.
Протягом січня-березня поточного року доходи Фонду області зросли на 17,4% порівняно з минулорічними показниками і склали 1,5 млрд. грн. Надійшло власних доходів більше запланованого на 70,7 млн.грн. або 5%.
План з надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду, виконано на 98, 0%, недоотримано 1,1 млн.грн. у зв’язку з порушенням справи про банкрутство ПрАТ «АвтоКраз» та ПРАТ «Полтавський автоагрегатний завод». Загалом до бюджету області зараховано 52,5 млн.грн. Не виконали доведені показники чотири підвідомчіх управління: Миргородське (91,7%), Полтавське (95,8%), Кременчуцьке (96,7%) та Гребінківське (99,4%).
У числі пріоритетних завдань пенсійної галузі є моніторинг страхувальників, у яких відслідковуються найвищі ризики порушень законодавства про працю. Відповідно звітності за лютий ц.р. 45,5 тис. найманих працівників Полтавської області або 14,0% від загальної чисельності найманих працівників (324,0 тис.) за даними Реєстру застрахованих осіб мали заробітну плату на нижчому за мінімальний рівень, при середньому по Україні 11,1%.
Відповідно до затвердженого Плану заходів по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників щомісячно проводиться аналіз інформаційно-аналітичного масиву з Реєстру застрахованих осіб за встановленими критеріями та надається контролюючим органам для вжиття заходів реагування.
Упродовж січня – березня п.р. до Управління Держпраці направлено матеріали по 1,5 тис. страхувальниках, до Державної фіскальної служби – по 563 платниках.
Зважаючи на інформацію, надану органами Фонду, зазначеними службами проведено 295 перевірок щодо дотримання законодавства про працю, виявлено 285 порушень та застосовано 51 адмінштраф на суму 26,0 тис.грн.,
28 штрафних санкцій на суму 145,0 тис. грн.. і донараховано 4,4 тис.грн. єдиного внеску.
Окрім того, на виконання розпорядження Кабінету міністрів України від 05.09.2018 № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» Пенсійним фондом подано до Управління Держпраці для здійснення інспекційних відвідувань матеріали по 263 суб’єктів господарювання, в т.ч. по ризикових – 138. Держпрацею проінспектовано
244 платника, виявлено 360 працівників, допущених до роботи без укладання трудового договору у 107 страхувальників. Укладені трудові угоди з
888 працівниками, підтверджено повідомленнями про прийняття на
роботу – 858.
Внаслідок превентивних заходів легалізовано 6,7 тис. робочих місць, підтверджено повідомленнями про прийняття на роботу по 6,3 тис. особах, донараховано понад 6,0 млн.грн. єдиного внеску.
На Полтавщини завжди забезпечувалася ефективна співпраця з місцевими органами виконавчої влади, з громадськими організаціями, яка була спрямована на додержання трудових прав працівників. У 45 об’єднаних територіальних громадах, працюють 12 інспекторів праці, які здійснюють інспекційні відвідування та невиїзні інспектування.
По суб’єктах господарювання, які мають невиправдано низький рівень заробітної плати, іноді нижче розміру мінімальної заробітної плати, направлено близько 900 інформаційних відомостей до органів місцевого самоврядування та соціальних партнерів для вжиття відповідних заходів.
В області активно працюють обласна та районні робочі групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, у роботі яких приймають активну участь представники Пенсійного фонду.
Протягом звітного періоду проведено 81 засідання цих груп, понад
500 обстежень з питань виявлення фактів використання праці неоформлених найманих працівників. Близько 400 суб’єктів господарювання були заслухані на комісіях з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. Внаслідок цього в області легалізовано до 900 робочих місць.
Разом з тим у Полтавському, Семенівському, м. Лубни та в обласному центрі ця робота взагалі відсутня.
Як позитив слід відзначити діяльність робочої групи Кременчука та м. Горішні Плавні, члени якої провели 214 обстежень або 41 % усіх обстежень, в результаті чого легалізовано 35 робочих місць.
У рамках легалізації трудових відносин однією з основних складових залишається інформаційно-роз’яснювальна робота, спрямована на досягнення якісно нового рівня соціальної обізнаності громадян.
Протягом звітного періоду проведено 223 зустрічі в трудових колективах, відбулося 100 флешмобів та квестів у містах та районах області та 67 засідань «круглого» столу. Здійснено 93 виступи на радіо і телебаченні, розміщено
38 статей у друкованих виданнях, розповсюджено понад 6,0 тисяч інформаційно – роз’яснювальних матеріалів.
Найбільш результативною інформаційно-роз’яснювальна робота стала у Кременчуцькому та Полтавському об’єднаних управліннях. Потребує активізації та пошуку нових форм – у Миргородському та Глобинському об’єднаних управліннях Фонду.
За результатами усіх вжитих заходів спостерігається позитивна динаміка:
– зросла середньомісячна заробітна плата, з якої сплачується єдиний соціальний внесок до 8823 грн. і, як наслідок фонд оплати праці майже на 4% у порівняні з січнем т.р.;
– у порівнянні з січнем п.р. кількість осіб, які працювали неповний робочий день, у лютому зменшилася на 288 осіб;
– на 95 осіб, або на 7%, з початку року зменшилась кількість керівників, які працюють за основним місцем роботи та яким нараховано заробітну плату на рівні та менше мінімальної. У лютому їх кількість становить 1,3 тис. осіб, у той час як у січні їх налічувалось 1,4 тис. осіб.
– намітилася позитивна тенденція – працевлаштованих
на 1,6 тис. осіб більше, ніж звільнених;
– у лютому налічувалося 324,0 тис. найманих працівників, що
на 113 осіб більше, ніж на початку року.
Слід констатувати, що кількість застрахованих осіб, рівень оплати праці яких не перевищував 4173 грн., станом на 01 квітня ц.р. зменшилася
на 401 особу або 0,2% і склала 45,5 тис. осіб.
З метою захисту прав застрахованих осіб на отримання пенсійних виплат, а також інших видів соціальних виплат, спеціалістами Головного управління та підвідомчих підрозділів проводиться робота по приведенню у відповідність інформації в реєстрі застрахованих осіб:
– за результатами опрацювання індивідуальних відомостей для забезпечення відображення актуальної інформації в персональних електронних облікових картках застрахованих осіб змінено статуси 255 документів. Зазначена робота проведена всіма без виключення підвідомчими управліннями;
– за результатами контролю відомостей, по яких в реєстрі застрахованих осіб наявні дублі електронних облікових карток на підставі актів підвідомчих управлінь відповідною комісією при Головному управління прийнято рішення про об’єднання 46 таких карток. Зазначена робота проведена всіма підвідомчими управліннями, крім Кобеляцького, Чутівського та Гадяцького об’єднаних управлінь;
– перевірено та зафіксовано 204 анкети застрахованих осіб для внесення змін/уточнень в реєстр застрахованих осіб;
– приведено у відповідність інформацію в РЗО по страхувальниках, у яких є періоди із не зарахованим страховим стажем по 14 страхувальниках в
54 періодах на підставі актів Глобинського, Кременчуцького, Полтавського, Решетилівського управлінь;
– продовжується розпочата з листопада 2017 року обробка протоколів розбіжностей/некоректних даних, сформованих в результаті проведеної Пенсійним фондом України верифікації даних реєстру застрахованих осіб. Всього потребують опрацювання 99,4 тис. записів.
Станом на 01.04.2019 відкориговано в звітності страхувальників та інших підсистемах 18,6 тис. (19,0%) помилкових/некоректних записів, знаходиться в опрацюванні 52,2 тис. записів (52,5%), направлено запити до інших установ для уточнення персональних даних по 6,8 тис. записах.
З метою поліпшення роботи органів Пенсійного фонду області щодо легалізації заробітної плати, захисту прав застрахованих осіб та взаємодії з контролюючими органами, колегія при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

ВИРІШИЛА:

1. Інформацію заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Мисик О.І. взяти до відома.
2. Начальнику фінансово-економічного управління Камкіній Г.І.
(Мирній В.С.), начальникам підвідомчих управлінь:
2.1. Продовжити реалізацію завдань Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року щодо реагування на виявлені ознаки тінізації заробітної плати та взаємодії з контролюючими органами з питань порушення прав застрахованих осіб.
2.2. Забезпечити надання місцевим органам виконавчої влади та контролюючим органам інформацію щодо роботодавців, у яких відслідковується високий ступень ризику використання праці неоформлених працівників.
2.3. Забезпечити надання аналітично-моніторингових матеріалів щодо страхувальників, які порушують трудове законодавство в частині мінімальної заробітної плати, для розгляду на засіданнях обласної та районних міжвідомчих робочих груп.
3. Начальникам об’єднаних управлінь:
3.1. Проводити щомісячний моніторинг й розширений аналіз динаміки застрахованих осіб, насамперед причин їх зменшення.
3.2. Проводити роз’яснювальну роботу з роботодавцями щодо належного оформлення трудових відносин з працівниками.
4. Начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальникам підвідомчих управлінь:
4.1. Активізувати роботу щодо перевірки індивідуальних відомостей в Реєстрі застрахованих осіб з метою забезпечення відображення актуальної інформації в персональних електронних облікових картках застрахованих осіб.
4.2. Продовжити роботу по реєстрації та обробці анкет застрахованих осіб для внесення зміни/уточнення даних в Реєстрі застрахованих осіб з метою виправлення некоректних відомостей в умовно-постійній частині персональних електронних облікових карток застрахованих осіб.
4.3. Посилити роботу з обробки протоколів розбіжностей/некоректних даних, сформованих в результаті проведеної Пенсійним фондом України верифікації даних реєстру застрахованих осіб.
4.4. Провести роботу щодо залучення страхувальників – юридичних осіб до реєстрації в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.
5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника начальника Головного управління Мисик О.І.

Начальник
Головного управління В. ТАРАТОРІН

background Layer 1