Пропустити навігацію

РІШЕННЯ колегії при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області № 3-1 від 9 липня 2019 року

РІШЕННЯ
колегії при начальнику Головного управління
Пенсійного фонду України в Полтавській області
№ 3-1 від 9 липня 2019 року

Про підсумки роботи органів
Пенсійного фонду області у І півріччі 2019 року
щодо наповнення бюджету Фонду та реалізації
державної політики з питань пенсійного забезпечення

Робота органів Пенсійного фонду області у І півріччі 2019 року була спрямована на виконання завдань доведених Пенсійним фондом.
У звітному періоді органами Пенсійного фонду області своєчасно та в повному обсязі проведено виплату пенсій понад 434 тис. одержувачів при середній пенсійній виплаті 2865 грн.
Місячна потреба на фінансування пенсійних виплат зросла, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 12 %, і в червні досягла 1251,0 млн. грн. За І півріччя на виплату пенсій спрямовано 8,1 млрд. грн.
План з надходження коштів адміністрування, яких здійснюють органи Пенсійного фонду виконано на 98, 5 %, недоотримано 1,6 млн.грн., у зв’язку з порушенням справи про банкрутство ПрАТ «АвтоКраз» та ПРАТ «Полтавський автоагрегатний завод». Загалом до бюджету області зараховано більше 108,0 млн.грн.
Протягом січня-березня поточного року кошти, які надходили від частки єдиного внеску, зросли на 16,6 % порівняно з минулорічними показниками і склали 3,1 млрд. грн. Надійшло більше запланованого майже на 163,0 млн.грн. або 105,6 %.
Доходна частина Пенсійного фонду з урахуванням частини єдиного соціального внеску, розподіленого на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, з початку року виконана на 105,3 %. Проте Пенсійним фондом зауважено, що з врахуванням позики з Держбюджету, відсоток надходжень від єдиного внеску повинен складати не менше 106,8 %.
По додаткових ставках до бюджету Пенсійного фонду надійшло
69,4 млн. грн., що в порівнянні з відповідним періодом минулого року на
23,7 млн. грн., або на 52,0 % більше.
Протягом звітного періоду тривала робота по зменшенню заборгованості із пенсійних платежів, яка на 01.07.2019 р. склала 398,4 млн. грн., у т.ч.
225,3 млн. грн. – з єдиного внеску.
Переважну частку боргу (149,3 млн. грн. або 86,3 %) заборгували підприємства, які перебувають на різних стадіях банкрутства. По страхових внесках їх частка складає 26,9 млн. грн., або 18,0 %, а по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових і наукових пенсій – 122,4 млн. грн., або 82,0%.
Порівняно з початком року заборгованість дієвих підприємств та підприємств, у яких відсутні активи для її погашення зменшилася на
4,5 млн. грн. і складає 23,7 млн. грн., або 13,7 %, в загальній сумі боргу.
Лідерами, завдяки кому вдалося досягти такого результату є – міста Кременчук, Лубни, Гадяч та Полтава.
Загалом в області проведено комплекс заходів щодо зменшення боргів по платежах до Пенсійного фонду.
Борг з єдиного соціального внеску фізичних осіб–підприємців у звітному періоді суттєво збільшився і на 01.07.2019 р. досяг 153,1 млн.грн., що становить 68,0 % загальної суми заборгованості. Пенсійним фондом в черговий раз звернуту увагу на значні обсяги заборгованості по єдиному внеску фізичними особами-підприємцями. З метою забезпечення ефективної реалізації поставлених задач, спільно з головним управлінням Державної фіскальної служби розроблені Заходи щодо погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску, страхових внесків та відновлення страхового стажу застрахованих осіб на 2019 рік, які обов’язкові до виконання.
У числі пріоритетних завдань пенсійної галузі є моніторинг страхувальників, у яких відслідковуються найвищі ризики порушень законодавства про працю. Відповідно звітності за травень ц.р. 42,9 тис. найманих працівників Полтавської області або 12,9 % від загальної чисельності найманих працівників (332,9 тис.) за даними Реєстру застрахованих осіб мали заробітну плату на нижчому за мінімальний рівень, при середньому по Україні 10,4 %.
Відповідно до затвердженого Плану заходів по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників щомісячно проводиться аналіз інформаційно-аналітичного масиву з Реєстру застрахованих осіб за встановленими критеріями та надається контролюючим органам для вжиття заходів реагування.
Упродовж півріччя п.р. до Управління Держпраці направлено матеріали по 2,4 тис. страхувальниках, до Державної фіскальної служби – по 1,0 тис. платників.
Зважаючи на інформацію, надану органами Фонду, зазначеними службами проведено 393 перевірки щодо дотримання законодавства про працю, виявлено 377 порушень та застосовано 66 адмінштрафів на суму 33,3 тис.грн., 52 штрафних санкцій на суму 11,7 млн. грн.. і донараховано 7,0 тис.грн. єдиного внеску.
У містах та районах області працюють робочі групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. З початку року проведено 122 засідання цих органів, здійснено 904 обстежень робочих місць суб’єктів господарювання.
Проведена масштабна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо переваг офіційного працевлаштування.
За результатами вжитих заходів залучено додатково 408,5 тис.грн., легалізовано відносин у сфері зайнятості населення 445 осіб.
Внаслідок проведеної роботи порівняно з січнем 2019 року відбулося зростання чисельності найманих працівників на 7,7 тис.осіб.
Враховуючи вищезазначене, колегія Головного управління

ВИРІШИЛА:

1. Начальнику фінансово-економічного управління Камкіній Г.І.:
1.1. Забезпечити постійний моніторинг та аналіз показників бюджету Пенсійного фонду щодо надходження коштів від єдиного соціального внеску та надходжень, які адмініструють органи Фонду.
1.2. Забезпечити виконання планових показників по надходженню пенсійних платежів.
1.3. Активізувати співпрацю з місцевими органами виконавчої влади, Головним управлінням Державної фіскальної служби, Управлінням Держпраці, спрямовану на реалізацію спільних заходів щодо легалізації оплати праці, захисту прав застрахованих осіб та скороченню обсягів заборгованості по платежах до Пенсійного фонду.
1.3. Забезпечити проведення комплексної роз’яснювальної роботи з фізичними особами – підприємцями щодо своєчасності сплати єдиного внеску з метою зарахування страхового стажу.
2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника начальника Головного управління Мисик О.І.

Начальник
Головного управління В. ТАРАТОРІН

background Layer 1