Пропустити навігацію

Коментар Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області з приводу протестної акції інваліда-чорнобильця

У центрі Полтави, біля стін міської ради, вже кілька днів поспіль стоїть намет – полтавець Михайло Сухотін, учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, вирішив таким чином висловити свою позицію щодо несправедливого, на його думку, пенсійного забезпечення. Зрозуміло, що керівництво Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області не може залишити поза увагою і не прокоментувати цю резонансну подію.

Наприкінці червня на підставі урядової постанови від 26 червня 2019 р. №543 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» у пенсійній сфері з’явилися важливі новації. Одна з них стосувалася громадян, які приймали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи будучи призваними на військові збори.

Зазначеним рішенням Уряду внесені зміни до п. 9-1 Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від
23 листопада 2011 року №1210 “Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Цими змінами поширено формулу розрахунку пенсії по інвалідності, виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на
1 січня відповідного року, на військовослужбовців, зокрема військовозобов’язаних, призваних на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) і внаслідок цього стали особами з інвалідністю. Новий розмір пенсії цих осіб залежить від ступеня втрати працездатності, встановленого органами медико-соціальної експертизи.

Якщо відійти від суто юридичної термінології, то йдеться про пенсійні права тих людей, які страшної для людства весни 1986-го року потрапили під дію тогочасного закону про загальний військовий обов’язок військовозобов’язаних, були підняті найчастіше вночі, по тривозі, військоматами або направлені військовими частинами, де проходили строкову військову службу, і привезені безпосередньо до зони катастрофи. Далі їх чекали короткотермінові навчання під відкритим небом, надзвичайні умови проживання у наметах і довгий період цілодобового перебування на найбільш забруднених ділянках, де необхідна була некваліфікована, важка і небезпечна праця.

Віддаючи глибоку шану і повагу всім без винятку ліквідаторам, а також зважаючи на складну фінансово-економічну ситуацію в країні, слід вдатися до таких коментарів. Чимало таких, як Михайло Сухотін, фахівців  працювали під час ліквідації аварії в дещо інших умовах, ніж переважна більшість полтавських ліквідаторів. Зокрема, вони перебували у відрядженні від підприємств, тому, на відміну від військових, мали переваги, які надавалися Кодексом законів про працю, що існував на той час в СРСР. У числі таких переваг – і добові кошти, і компенсація за роботу в понаднормовий час та у вихідні дні, і можливість знаходження поза зоною відчуження під час відпочинку, і деякі інші соціальні гарантії. Тому й склалася така ситуація, що з 1 липня підвищено пенсії тим ліквідаторам, які не мали у свій час переваг, гарантованих трудовим законодавством. Раніше ці громадяни мали набагато менший рівень пенсій по відношенню до інших учасників ліквідації.

Разом з тим слід звернути увагу, що питання, які порушують «чорнобильці», – завжди в полі зору місцевих органів Пенсійного фонду. Триває постійний аналіз, збираються та узагальнюються пропозиції, на підставі яких приймаються урядові рішення.

Щодо рівня пенсійного забезпечення інваліда-чорнобильця Михайла Сухотіна, то наразі він набагато перевищує середній розмір пенсії на Полтавщині. Крім того, відповідно до діючого порядку йому нарахована доплата по судових рішеннях, сума якої у десятки разів більша, ніж місячна пенсія. Такі виплати вже протягом декількох років здійснюють регіональні органи Держказначейства відповідно до встановленої ними черговості.

background Layer 1