Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у липні

Фінансування пенсій і субсидій упродовж місяця здійснювалося за графіками і завершилося 25 липня. У цілому профінансовано 1 млрд. 303,3 млн. грн. для 433,1 тис. одержувачів., що на 52,5 млн. грн. більше, ніж у червні. Суттєве збільшення суми, спрямованої на пенсійні виплати, пов’язано із перерахунками пенсій з 1 липня.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня зріс з 1497 грн. до 1564 грн., тобто на 67 гривень. У зв’язку з цим мінімальна пенсія теж збільшилася з 1497 до 1564,00 гривень, а максимальна – з 14970 до 15640 гривень. 

Крім того, на підставі урядового рішення з 1 липня встановлено доплату до пенсій для осіб із тривалим трудовим стажем (у чоловіків – 35 років, у жінок – 30 років) в разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат не досягав 2000 гривень. Також збільшені мінімальні пенсійні виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни та колишніх військовозобов’язаних, учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань.

Перерахунки пенсій проводилися автоматизованим шляхом за матеріалами пенсійних справ, без подання пенсіонерами заяв та будь-яких інших додаткових документів. Ті пенсіонери, що отримали суттєве підвищення пенсій з 1 липня, – не менше 300 грн – змогли прослідкувати механізм його проведення завдяки інформаційним повідомленням.

У результаті перерахунків і запровадження нових мінімальних гарантій пенсії в області зросли, в середньому, на 288 гривень. Більш суттєво, на 3 тисячі гривень, підвищилися виплати в осіб з інвалідністю, пов’язаною з бойовими діями та ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Зважаючи на постійне зростання пенсійних видатків, працівники Фонду докладають чимало зусиль, аби наповнити пенсійний бюджет. Партнерами у цій роботі виступають органи виконавчої влади на місцях і всі причетні служби – фіскальна, державна виконавча, органи Держпраці.

Протягом півріччя поточного року доходна частина бюджету Пенсійного фонду області, порівняно з минулорічними показниками, зросла на 16%, і склала 3,2 млрд. грн., що на 161 млн.грн. більше запланованого.

           План з надходження коштів, адміністрування, яких здійснюють органи Пенсійного фонду, виконаний за півріччя на 98,5%. Йдеться про страхові внески минулих років і кошти за відшкодування пільгових пенсій. До бюджету області зараховано більше 108 млн.грн. власних коштів, однак не вдалося акумулювати 1,6 млн.грн. через порушення справи про банкрутство таких потужних підприємств-платників, як ПрАТ «АвтоКраз» та ПРАТ «Полтавський автоагрегатний завод».

З метою забезпечення своєчасного фінансування виплати пенсій та виконання бюджету Пенсійного фонду України в області продовжуються заходи, спрямовані на легалізацію зайнятості та заробітної плати. За даними моніторингу реєстру застрахованих осіб, кількість офіційно працевлаштованих осіб в нашому краї поступово зростає. Якщо на початок 2019 року їх налічувалося 324 тисячі, то вже у травні – на 9 тисяч більше, тобто 333 тисячі.

Крім того, у порівнянні з січнем п.р. кількість осіб, які працювали неповний робочий день, у травні зменшилася на 1,8 тисячі. Більш відповідальними стали і керівники-роботодавці. Якщо на початку року в області було зафіксовано 1,5 тис.осіб, які працювали за основним місцем роботи та яким нарахована заробітна плата на рівні або навіть менше мінімальної, то за останньою звітністю, кількість таких керівників зменшилась на 208 і становить трохи більше тисячі осіб.

Щодо грошової винагороди за працю – теж прослідковується позитив, адже середньомісячна заробітна плата, з якої сплачується єдиний соціальний внесок, зросла на Полтавщині до 9299 грн. Це значить, що збільшаться вливання до бюджетів усіх рівнів і пенсійного бюджету зокрема.

В області триває розвиток мережі віддалених робочих місць, які діють при сільських, селищних радах, територіальних громадах, у містах – при бібліотеках, ЖЕКах, територіальних центрах соціального обслуговування, лікарнях тощо. Наразі таких робочих місць у нашій області 62.

Суть зазначеної форми роботи полягає в тому, що фахівець Пенсійного фонду у визначені дні та години здійснює прийом у сільській раді, бібліотеці, відділенні банку. До його обов’язків входить роз’яснення з питань призначення, перерахунку пенсій, вивчення документів і визначення права на призначення пенсії, прийом документів для призначення/перерахунку пенсій, прийом заяв і документів на виготовлення пенсійного посвідчення, видача довідок тощо. З початку запровадження мережі віддалених робочих місць в нашій області, яке активно розпочалося з 2018 року, полтавцям надано майже 6 тис. послуг.

background Layer 1