Пропустити навігацію

Про ситуацію щодо погашення заборгованості до бюджету Пенсійного фонду України ПАТ «БК «Букрос»

Публічне акціонерне товариство Бурова компанія «Букрос» перебуває в процедурі банкрутства з серпня 2006 року. Це підприємство належить до числа найбільших боржників Пенсійного фонду України. Кредиторська заборгованість «Букросу», тобто заборгованість з усіх видів платежів, становить 35,8 млн.грн. Зважаючи на те, що середній рівень пенсії в області становить нині близько 3 тис. грн, то цієї суми вистачило б на виплату пенсій понад тисячі полтавських пенсіонерів протягом року. А в загальній сумі боргів недобросовісних платників до регіонального пенсійного бюджету підприємство «Букрос» має вагому четверту частину.

Справа про банкрутство ПАТ «БК «Букрос» триває майже 13 років, однак за цей період було сплачено лише 15 тис.грн. При цьому щомісячні нарахування збільшуються на 150 тис.грн.

Порушники законодавства і фінансової дисципліни не відшкодовують кошти за виплату пільгових пенсій 83-х пенсіонерів, які працювали на «Букросі» і ще не досягли пенсійного віку. Близько 70-ти колишніх працівників цього підприємства вже отримують пенсію, але позбавлені страхового стажу за роки роботи.

Аналіз даних Реєстру застрахованих осіб, який накопичений у Пенсійному фонді, свідчить, що страховий стаж працівників підприємства «Букрос» зарахований лише по січень 2005-го року та частково – за 2006 -2009 роки, що є грубим соціальним порушенням і скорочує пенсійні виплати багатьох людей. Працівники Фонду підрахували, що нинішні пенсіонери через несвоєчасну сплату роботодавцем внесків втрачають близько 1,5 тис. грн. щомісяця.

З метою повернення заборгованих коштів і задля захисту прав застрахованих осіб органи Пенсійного фонду здійснили належний комплекс процедур і охопили заходами стягнення всю суму заборгованості.

Після численних засідань в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій у листопаді 2017 року Господарський суд Полтавської області ввів процедуру санації на підприємстві. У грудні 2018 року санація була продовжена ще на 6 місяців, а на даний час цей термін завершився. За результатами аналізу фінансово-господарської діяльності боржника встановлено, що за період з 2002 по 2018 роки посадові особи підприємства нанесли йому збитків на 494,7 млн.грн., про що відповідні матеріали передані до правоохоронних органів.

Протягом усього періоду банкрутства про себе як потенційного інвестора заявила лише одна компанія – ТОВ «Аквія Ойл». Проте за наслідками інвентаризації активів ПАТ «Букрос» товариство відмовилося приймати участь у санації підприємства.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

background Layer 1