Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у травні

Ключовим напрямком діяльності органів Пенсійного фонду області у травні стала робота щодо легалізації зайнятості населення та заробітної плати, активізації заходів по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників та порушення законодавства про працю.

На засіданні обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, яке відбулося 22 травня під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олега Пругла, йшлося про підготовку до розширеного засідання робочої групи з питань активізації роботи по виведенню заробітної плати з тіньового сектору економіки та додержання законодавства про працю. Крім представників Пенсійного фонду, до цієї роботи причетні органи Державної фіскальної служби, Держпраці та соціальні партнери. Наразі саме працівники Пенсійного фонду, здійснюючи постійний моніторинг Реєстру застрахованих осіб, приділяють максимальну увагу мінімізації та тінізації заробітної плати, аби попередити порушення прав найманих працівників на соціальний захист та пенсійне забезпечення у майбутньому.

Як свідчить аналіз, проведений в Головному управлінні, за результатами спільних дій з початку року в області легалізовано понад 300 робочих місць та мобілізовано близько 268 тис.грн. єдиного внеску. Також позитивним результатом є зменшення на 5,9 тис. осіб у першому кварталі ц.р. чисельності працівників із заробітною платою менше мінімальної.

Підсумки роботи обласної міжвідомчої робочої групи з легалізації трудових відноси заплановано розглянути 6 червня за участю керівництва облдержадміністрації та заступника Голови правління Пенсійного фонду України. Обговорюватиметься також стан погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску і платежів до Пенсійного фонду.

У рамках підготовки до засідання зафіксовано, що результатом як урядових заходів, спрямованих на підвищення мінімальної заробітної плати і детінізацію доходів, так і зусиль працівників Фонду, стало зростання фонду оплати праці в області і відповідне наповнення пенсійного бюджету. Так, за чотири місяці нинішнього року акумульовано майже 1 млрд. 741 млн. грн., що на 33% більше, порівняно з відповідним періодом минулого року. Таким чином, планові показники щодо надходження коштів виконано майже на 111%. Понадплановий фінансовий ресурс склав близько 167 млн.грн.

Найбільше зростання фонду оплати праці спостерігається в місті Кременчуці та в обласному центрі – 136 і 134 відсотки відповідно. Факторами зростання стали збільшення обсягів виробництва, створення нових робочих місць та підвищення заробітної плати найманим працівникам.

Щодо заборгованості з платежів до Пенсійного фонду, яка теж сигналізує про порушення соціальних прав і гарантій найманих працівників, то нині загальна сума боргів в області становить 166,2 млн. грн., з яких 82,3% завинили роботодавці з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Переважаючу частку боргу – 138,4 млн. грн. (83%) – мають підприємства, які перебувають на різних стадіях банкрутства. По страхових внесках минулих років їх частка складає 26,9 млн. грн, або 19,4%, а по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових і наукових пенсій –111,6 млн. грн., або 80,6 %.

Незважаючи на комплексні спільні заходи, у порівнянні з початком року вдалося зменшити на 0,6 млн. грн. лише заборгованість по страхових внесках.

Ефективне наповнення пенсійного бюджету дає можливість своєчасно та в повному обсязі сплачувати кошти. У травні майже 440 тис. пенсіонерів Полтавщини одержали понад 1,3 млрд. грн. виплат.

background Layer 1