Пропустити навігацію

Прес-реліз для представників засобів масової інформації за матеріалами розширеного засідання робочої групи з питань легалізації зайнятості населення та заробітної плати при Полтавській облдержадміністрації

 Про ефективне регулювання трудових відносин йшлося на розширеному засіданні робочої групи в Полтавській облдержадміністрації, яке відбулося 6 червня під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олега Пругла.
До обговорення проблемних питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, крім керівництва Головного управління Пенсійного фонду області, залучилися представники обласних владних структур та соціальні партнери Фонду. Завдяки тому, що засідання проходило у режимі відеоконференцзв’язку, у ньому взяли участь керівники райдержадміністрацій та міських рад, члени районних робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, а також начальники територіальних управлінь Пенсійного фонду.
Основною метою зібрання стала активізація у регіоні роботи щодо виявлення фактів використання найманої праці без належного оформлення, а також погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску і платежів до Пенсійного фонду.
У своїй доповіді начальник Головного управління Пенсійного фонду області Володимир Тараторін перш за все зупинився на фундаменті пенсійної системи – її бюджеті. Він зробив акцент на позитивних здобутках, які свідчать про результативність як урядових заходів, так і зусиль причетних установ на регіональному рівні. Свідченням цього є той факт, що за чотири місяці нинішнього року до пенсійного бюджету області акумульовано майже
1 млрд. 741 млн. грн., що більше, ніж на 33%, у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
– На сьогоднішній день планові показники щодо надходження коштів виконано майже на 111%, – зауважив В.Н. Тараторін. Ресурси, які надійшли понад план, складають близько 167 млн.грн. Зрозуміло, що такі фінансові вливання до пенсійного бюджету маємо завдяки зростанню основного бюджетоутворюючого показника – фонду оплати праці, який, у свою чергу, суттєво поповнюється після чергового підвищення мінімальної заробітної плати до 3 тис. 723 грн., а також завдяки наполегливим комплексним заходам, спрямованим на виведення «з тіні» доходів і зайнятості населення.
Статистичні дані свідчать, що у порівнянні з відповідним минулорічним періодом, фонд оплати праці в області збільшився на понад 127%. Найбільше зростання спостерігається в місті Кременчуці та в обласному центрі – 136 і 132 відсотки відповідно. А основними факторами суттєвого покращення даного показника стали збільшення обсягів виробництва, створення нових робочих місць та підвищення заробітної плати найманим працівникам. Прикладами лідерів серед підприємств є Крюківський вагонобудівний завод та Полтавський гірничозбагачувальний комбінат, які демонструють зростання фонду оплати праці на 43 і 29 відсотків відповідно.
На тлі яскравих позитивних прикладів не оминули і деякі негативні. Наприклад, у Кобеляцькому районі фіксують хоч і не набагато, але все ж-таки зменшення фонду оплати праці – на 3,5%, – що пояснюється сезонними роботами працівників аграрного сектору та перебуванням їх на обліку в центрах зайнятості населення.
Володимир Тараторін також повідомив присутнім, що органи Пенсійного фонду готові допомагати у боротьбі з нелегальною зайнятістю в регіоні і мають для цього унікальний і досить вагомий інструмент – Реєстр застрахованих осіб. Саме це джерело інформації про кожного найманого працівника дозволяє відстежити стан дотримання учасниками ринку праці належного рівня заробітної плати. Використовуючи відомості Реєстру, фахівці Фонду щомісячно здійснюють аналітично-моніторингові дослідження. Це допомагає реалізовувати пряме доручення Прем’єр–міністра України щодо виявлення та усунення фактів прихованої зайнятості. Приміром, завдяки Реєстру застрахованих осіб можна виявити осіб, які отримують заробітну плату мінімальну або нижче мінімальної. Наразі в Україні більше мільйона людей мають таку оплату праці.
Поєднання спільних зусиль усіх сторін соціального партнерства щодо легалізації трудових відносин, а також проведення масштабної роз’яснювальної роботи дало змогу досягти в області ще одного позитивного результату – зменшення у різних сферах економічної діяльності за декілька місяців року майже на 6 тис. кількості працівників, яким виплачується заробітна плата менше законодавчо встановленого рівня.
Однак досягнуті результати не є достатніми для забезпечення наповнення бюджету, адже на Полтавщині на 419,2 тис. застрахованих осіб припадає
419,3 тис. пенсіонерів, тобто, один працюючий утримує одного пенсіонера. Внески, які відраховуються із середньої заробітної плати, нині забезпечують лише половину пенсійних виплат. Оптимальним варіантом була б ситуація, коли на утримання одного пенсіонера з середньою пенсією 2406 грн. внески відраховувалися із заробітної плати понад 11,0 тис.грн.
У числі іншого керівник Фонду порушив таке актуальне питання, як ухилення несумлінними роботодавцями від сплати єдиного соціального внеску. Обговорили перспективи погашення боргів і заслухали декілька керівників підприємств-боржників.
У результаті зустрічі учасники робочої групи прийняли рішення провести найближчим часом засідання відповідних комісій (робочих груп) в райдержадміністраціях (міськвиконкомах), на яких заслухати звіти керівників підприємств, що мінімізують витрати на оплату праці. Вирішили також провести індивідуальні бесіди з тими роботодавцями, що мають високі ризики використання праці найманих працівників без належного оформлення трудових відносин.

background Layer 1