Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області з питань запобігання та виявлення корупції за I півріччя 2019 року

За I півріччя 2019 року в Головному управлінні проведено ряд заходів спрямованих на запобігання та виявлення корупційних правопорушень в діяльності управління.

Перш за все для запобігання порушень вимог фінансового контролю надано необхідні роз’яснення, рекомендації та практичну допомогу працівникам Головного управління в заповненні декларацій.

Шляхом перевірки на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції забезпечено контроль подання декларацій всіх типів за кожним із працівників управління, які є суб’єктами декларування.

За січень – червень 2019 року працівниками Фонду області подано 1616 декларацій, з них: 983 щорічних,  після звільнення 69, перед звільненням 120 та 444 декларації кандидата на посаду.

В разі виявлення при перевірці фактів неподання чи несвоєчасного подання декларацій надсилається письмове повідомлення до Національного агентства з питань запобігання корупції.

За I півріччя 2019 року до Національного агентства з питань запобігання корупції направлено лише 1 повідомлення щодо несвоєчасного подання декларації за 2018 рік кандидатом на посаду.

Факти притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності за неподання/несвоєчасне подання декларації відсутні.

Крім цього проведено роз’яснювальні роботи з працівниками Головного управління щодо заборон, вимог та обмежень, передбачених Законами України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу». Особливу увагу приділено питанню використання службових повноважень чи свого службового становища, суміщення та сумісництва, одержання неправомірної вигоди або подарунка. Працівникам надано роз’яснення, як потрібно себе поводити при виникненні таких ситуацій та у разі встановлення фактів, що можуть свідчити про вчинення працівниками корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень інформувати начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, правоохоронні органи та спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції.

В числі іншої роботи було вжито заходів до виявлення конфлікту інтересів та сприяння його усуненню, здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів, а також виявлення корупційних правопорушень та ризиків в діяльності працівників Головного управління.

За період з січня по червень 2019 року в органах Фонду області виявлено та врегульовано 2 випадки виникнення потенційного конфлікту інтересів.       

Розглянуто 6 звернень громадян щодо корупційних дій працівників Головного управління. В результаті проведеної роботи інформації стосовно порушень антикорупційного законодавства не встановлено.

За звітний період проведено 70 семінарів, нарад, лекції, тощо серед державних службовців Фонду на актуальні теми з питань антикорупційного законодавства.

Зокрема  велика увага приділяється роз’яснювальній роботі з працівниками сервісних центрів щодо правил етичної поведінки державних службовців.

Для моніторингу якості та оперативності обслуговування громадян, які звертаються до органів фонду області розроблена та впроваджена методика проведення оперативних перевірок за принципом «таємних покупців» та анкети таємного покупця. За звітний період проведено операцію «таємний покупець» в громадській приймальні Полтавського об’єднаного управління. Результати анкетування засвідчили, що спеціаліст, який здійснював прийом має відповідний професійний рівень знань. Водночас, відсутність звукового маячка типу «метроном» перешкоджав здійсненню доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Зазначений недолік усунено.

Організовано проведення спеціальних перевірок щодо осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком.

Станом на 30.06.2019 року проведено 16 спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища. Інформації, що перешкоджає зайняттю посади, яка передбачає зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або посади з підвищеним корупційним ризиком не виявлено.

Таким чином, проведені відповідні заходи дозволили мінімізувати виникнення корупційних правопорушень в діяльності управління.

background Layer 1