Пропустити навігацію

Реєстр застрахованих осіб прийде на допомогу роботодавцям і працівникам

Однією з найважливіших функцій органів Пенсійного фонду України є облік застрахованих осіб у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Завдяки такому обліку відбувається повна ідентифікація осіб, які офіційно працевлаштовані, а саме – накопичення, зберігання та автоматизована обробка інформації про страховий стаж та заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію), про набуття застрахованими особами права на отримання страхових виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування і нарахування та облік виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Міститься вищезгадана інформація у Реєстрі застрахованих осіб, який є не лише унікальним сховищем, але й надійним джерелом інформації для роботодавців і працівників. При потребі страхувальникам надається інформація із Реєстру про застрахованих осіб, які перебувають у трудових відносинах з ними, за період перебування особи у трудових відносинах із страхувальником, а також відомості про страховий стаж застрахованих осіб, необхідні для призначення соціальних виплат. З метою нарахування «лікарняних» і «декретних», зокрема для підтвердження страхового стажу, надається довідка «Дані про трудовий та страховий стаж», яка формується за весь період роботи застрахованої особи та відображає загальний трудовий та страховий стаж особи.

Віднедавна отримати інформацію з Реєстру застрахованих осіб можна сучасним способом – в електронній формі – після реєстрації застрахованої особи або страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням електронного цифрового підпису. За будь-який період, починаючи з 2000 року, формується довідка ОК-5, яка містить відомості про суми заробітку для нарахування соціальних виплат (у тому числі доплату до мінімальної заробітної плати) і страховий стаж. На підставі цієї довідки застрахована особа може проаналізувати свій страховий стаж та заробітну плату, яка в майбутньому використовуватиметься при призначенні пенсії. Довідка ОК-7 формується за період з 2011 р. і містить відомості про фактичні суми заробітної плати, з якої сплачується єдиний внесок (у межах максимальної величини), та страховий стаж. Достовірність довідок підтверджується QR-кодом. 

Отже, працівник може переконатися, що роботодавець сплачує за нього страхові внески, такими шляхами:

– самостійно звернутися до органів Пенсійного фонду України;

– в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України;

– за допомогою смс-повідомлень від Пенсійного фонду України.

Strahovi vnesky 1 - Реєстр застрахованих осіб прийде на допомогу роботодавцям і працівникам

Саме зараз, у вересні, Пенсійний фонд України у тестовому форматі починає впроваджувати новий електронний сервіс – мобільний додаток «Пенсійний фонд». Відтепер громадяни мають можливість доступу до електронних сервісів Фонду у зручному форматі з мобільних пристроїв – смартфонів та планшетів.

Проєкт «Пенсійний фонд України у смартфоні» розроблено з метою реалізації розвитку системи надання електронних послуг «Е-пенсія» та забезпечує максимально зручну та оперативну взаємодію громадян з Пенсійним фондом України.

Основні можливості мобільного додатку «Пенсійний фонд» наступні:

✔Для застрахованих осіб – перегляд відомостей з Реєстру застрахованих осіб (анкетні дані, надана роботодавцем (страхувальником)інформація про заробітну плату, сплачені на користь особи страхові внески, набутий страховий стаж).

✔Для пенсіонерів – перегляд відомостей з електронної пенсійної справи.

✔Для всіх категорій – перегляд стану опрацювання звернень до Пенсійного фонду України, в тому числі прикріплених до звернень документів; верифікація документів, довідок, сформованих в особистому електронному кабінеті; одержання та перегляд повідомлень від Пенсійного фонду України.

 

background Layer 1