Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у червні

Протягом червня керівництво Головного управління зосередило увагу на питаннях наповнення пенсійного бюджету, формування подальшої потреби на виплату пенсій, а також легалізації зайнятості населення та заробітної плати.

Фінансування виплати пенсій і допомоги в області завершилося відповідно до законодавства, 25 червня. У нинішньому місяці органи Пенсійного фонду області спрямували до поштових відділень і банківських установ близько 1,1 млрд. грн., завдяки чому близько 450 тис. мешканців краю своєчасно та у повному обсязі одержали пенсійні виплати.

Про ефективне регулювання трудових відносин йшлося на розширеному засіданні робочої групи в Полтавській облдержадміністрації, яке відбулося 6 червня під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олега Пругла.

До обговорення проблемних питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, крім керівництва регіональних управлінь Пенсійного фонду та Держпраці, залучилися представники причетних обласних структур та соціальні партнери Фонду. Крім того, у засіданні взяли участь керівники райдержадміністрацій та міських рад, члени районних робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, а також начальники територіальних управлінь Пенсійного фонду.

У рамках обговорення позитивно відзначалося, що завдяки поступовому підвищенню мінімальної заробітної плати та наполегливим комплексним заходам, спрямованим на виведення «з тіні» доходів і зайнятості населення, в області спостерігається зростання основного бюджетоутворюючого показника – фонду оплати праці. Факторами позитивного впливу названі збільшення обсягів виробництва, створення нових робочих місць та підвищення заробітної плати найманим працівникам. До підприємств-лідерів у цьому напрямку віднесені Крюківський вагонобудівний завод та Полтавський гірничозбагачувальний комбінат.

Представляючи присутнім результати аналізу Реєстру застрахованих осіб, який накопичений органами Фонду, начальник Головного управління Володимир Тараторін зауважив, що на Полтавщині на 419,2 тис. застрахованих осіб припадає 419,3 тис. пенсіонерів, тобто, один працюючий утримує одного пенсіонера. Внески, які відраховуються із середньої заробітної плати, нині забезпечують лише половину пенсійних виплат. Оптимальним варіантом була б ситуація, коли на утримання одного пенсіонера з середньою пенсією 2406 грн. внески відраховувалися із заробітної плати понад 11 тис.грн.

У результаті зустрічі учасники робочої групи прийняли рішення провести найближчим часом засідання аналогічних груп в райдержадміністраціях і міськвиконкомах, де заслухати звіти керівників підприємств, що мінімізують витрати на оплату праці.
Відповідно до Закону “Про Державний бюджет України на 2018 рік” Головним управлінням проведені автоматизовані перерахунки пенсій у зв`язку з встановленням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, в розмірі 1 435 грн.

З 1 липня перераховані пенсії окремих категорій громадян, зокрема, максимальний розмір пенсійної виплати, розмір надбавки, передбаченої Законом України “Про донорство крові та її компонентів”, щомісячна державна адресна допомога відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2018 №265 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян”.

На Полтавщині перерахунки проведені 24 тисячам пенсіонерів, або 6% загального контингенту одержувачів пенсійних виплат. Середнє підвищення склало 37 грн., а додаткові видатки пенсійного бюджету на місяць— 900 тис.грн.

В області розпочалися інформаційно-роз’яснювальні заходи щодо запровадження сучасного механізму інформування громадян за допомогою СМС-повідомлень. Новий онлайн-сервіс дозволяє одержувати розсилки такої тематики: про результати розгляду звернень за призначенням, перерахунком та поновленням виплати пенсії; про утримання з пенсійної виплати; про сплату страхових внесків тощо.

Активувати послугу смс-інформування можна двома шляхами – особисто звернутися до установ Пенсійного фонду області або за допомогою електронного цифрового підпису увійти до особистого кабінету на Веб–порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Відтак органи Фонду пропонують мешканцям краю активніше реєструватися користувачами електронних послуг Веб–порталу.

background Layer 1