Пропустити навігацію

Рішення колегії при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області № 1-1 від 22 січня 2018 року

РІШЕННЯ
колегії при начальнику Головного управління
Пенсійного фонду України в Полтавській області
№ 1-1 від 22 січня 2018 року

Про підсумки роботи у 2017 році щодо
виконання бюджету, реалізації державної
політики з питань пенсійного забезпечення
та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду області

 
 

Упродовж 2017 року органи Пенсійного фонду області продовжували реалізацію заходів, спрямованих на виконання урядової Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України. Пріоритетними напрямками роботи стали підвищення якості обслуговування громадян, вдосконалення управління фінансовими ресурсами, впровадження сучасних управлінських та інформаційних технологій, скорочення адміністративних видатків, забезпечення прозорості та відкритості у роботі пенсійних установ.
Пенсійні органи області забезпечили своєчасну та повну виплату пенсій та грошової допомоги 440,6 тис. непрацездатних громадян, з яких 22,2 тисячі – пенсіонери силових структур і 9 тисяч – внутрішньо переміщені особи.
У минулому році призначено 15,6 тис. нових пенсій, встановлено 583 пенсії за особливі заслуги перед Україною, проведено близько 40 тис. індивідуальних перерахунків.
На виконання Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” з 1 травня 2017 року відбувся масовий перерахунок пенсій 317,6 тис. громадян у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.
У рамках впровадження пенсійної реформи та реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» органи Пенсійного фонду області забезпечили проведення масового перерахунку з 01.10.2017р. Завдяки осучасненню пенсій, підвищенню прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб та ліквідації обмежень пенсійних виплат працюючих пенсіонерів перераховані пенсії 427 тис. громадян. Середній розмір підвищення в жовтні склав близько 600 грн.
У грудні 2017 року проведені перерахунки пенсій з 01.01.2018р. 70,7 тис. пенсіонерів, які досягли 65-річного віку, а також у зв’язку з підвищенням максимального розміру пенсій з 10740 грн. до 13730 грн.
У результаті проведених перерахунків середній розмір трудової пенсії на Полтавщині упродовж року зріс на 640 грн. і склав 2387 грн., а середня пенсійна виплата військовослужбовців зросла на 161 грн. і досягла 2783 грн..
Загальна сума видатків на виплату пенсій в 2017 році склала 10,8 млрд.грн., що на 1,3 млрд.грн. (на 13,6%) більше, ніж у 2016 році.
За рахунок раціонального використання видатків на оплату послуг з доставки пенсійних виплат вдалося заощадити 67 млн.грн. бюджетних коштів.
Починаючи з грудня, всі процеси, пов’язані з призначенням та виплатою пенсій в області, здійснюються в централізованій підсистемі «Призначення та виплати пенсій на базі електронної пенсійної справи», що дозволяє значно поліпшити якість обслуговування громадян і відмовитися від старого програмного забезпечення.
Разом з тим опрацювання пенсійної документації в новій централізованій підсистемі викликає збільшення кількості помилок при призначенні та перерахунках пенсій. Результати внутрішньовідомчого централізованого контролю свідчать про наявність 2531 порушення серед 120,6 тис. призначених та перерахованих протягом року пенсійних справ, внаслідок чого на рівні Головного управління попереджено 508 переплат пенсій на суму 324 тис.грн. та 308 недоплат – на суму 96 тис.грн.
Найменша кількість помилок зафіксована в підрозділах Пенсійного фонду Подільського району м.Полтави, в м.Горішні Плавні, в м.Миргороді і Миргородському районі. Покращення результатів роботи спостерігається у Диканському, Карлівському та Новосанжарському районах.
Недостатні заходи внутрішнього контролю спостерігаються в Автозаводському районі м.Кременчука, у Котелевському, Зіньківському, Решетилівському та Чорнухинському районах.
За 2017 рік органами Фонду області виявлено 5440 випадків переплат пенсій на суму 5,2 млн.грн. Загальна їх кількість з урахуванням погашення станом на 01.01.2018р. досягла 1,2 тис. на суму 4,7 млн.грн. Протягом року відшкодовано 6,1 млн.грн. переплат з урахуванням залишку.
Потребує покращення у даному напрямку робота в підрозділах з питань призначення пенсій в Диканському, Гадяцькому, Зіньківському, Оржицькому, Полтавському, Пирятинському, Решетилівському районах та в Шевченківському районі м.Полтави.
У ході здійснення заходів щодо верифікації пенсійних виплат протягом року перевірено 1198 пенсіонерів, фактів безпідставної виплати пенсій органами Фонду області не виявлено.
Протягом року до пенсійних установ області надійшло понад 16 тис. звернень громадян, що на 10,8% більше, у порівнянні з 2016 роком. Збільшилося в 2,2 рази число звернень на Урядову «гарячу» телефонну лінію, зафіксовано збільшення кількості повторних (на 57,8%) та колективних (в 2 рази) звернень.
В області збереглася тенденція щодо вирішення проблемних питань пенсійного забезпечення у судовому порядку. За звітний період до судів звернулося 1199 осіб, в інтересах Фонду прийнято 420 судових рішень, що складає 61% від їх загального числа.
З метою роз’яснення пенсійних новацій та попередження соціальної напруги в суспільстві працівники Фонду провели 1750 зустрічей в трудових колективах та 1050 виїзних прийомів громадян за місцем їх проживання. Відбулося 15 брифінгів та прес-конференцій, 11 засідань «круглих столів» з соціальними партнерами, здійснено 700 виступів в засобах масової інформації, розповсюджено 1800 одиниць друкованої продукції.
Тривала робота щодо розширення мережі надання пенсійних послуг на рівні територіальних громад, в ЦНАПах, агентських пунктах тощо. Завдяки співпраці з місцевими органами державної виконавчої влади на Полтавщині відкрито 34 агентських пункти та віддалених робочих місць для працівників Фонду.
Упродовж 2017 року число користувачів веб-порталу Пенсійного фонду збільшилося на 90% і становить майже 30 тисяч. Найкращі результати у цьому напрямку мають Гадяцьке (120%), Глобинське (149%), Карлівське (135%), Миргородське (134%) об’єднані управління. Потребує покращання комплекс відповідних інформаційних заходів у Чутівському (35%) і Решетилівському (37%) об’єднаних управліннях Фонду.
Однак процес залучення користувачів веб-порталу в багатьох випадках залишається незавершеним через відсутність повного циклу реєстрації.
Завдяки підвищенню в державі мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року та внесенню змін до трудового законодавства план з надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду, за 2017 рік виконаний на 119,2%. До пенсійного бюджету області надійшло 186,5 млн. грн.
З доведеним завданням не впоралися Великобагачанське (96,5%), Гребінківське (91,7%), Миргородське (98,9%) та Чутівське (92,5%) об’єднані управління Пенсійного фонду.
Надходження збору з окремих видів господарських операцій склали
100,6 млн. грн., що на 21,9 млн.грн. (на 28%) більше, ніж у 2016 році. Виконання планових показників забезпечили всі територіальні управління.
Загальна сума заборгованості до бюджету Фонду упродовж року скоротилася на 4,2 млн.грн. і склала 165,2 млн.грн. Більшість цієї суми
(150,3 млн.грн.) заборгували підприємства, які перебувають на різних стадіях банкрутства або мають безнадійний статус боргу.
Протягом 2017 року дієвий статус боргу зменшився на 5,6 млн.грн. і складає 14,9 млн.грн., або 9% в загальній сумі боргу.
З метою погашення боргів по пенсійних платежах в 2017 році проведено 175 засідань районних комісій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. За наданими органами Пенсійного фонду матеріалами було заслухано 210 керівників підприємств-боржників, що дало змогу погасити борги на суму 15,8 млн. грн. На кінець року 54 боржники розрахувалися по пенсійних платежах повністю на суму 11 млн.грн. та 38 – частково на суму 1,5 млн.грн.
Належним чином організовано роботу з погашення боргів у Кременчуцькому об’єднаному управлінні Фонду, де зниження заборгованості економічно-активних платників становить понад 130%. Потребують активізації дії по стягненню боргів у Кобеляцькому (0,8%), Гребінківському (4,6%) та Глобинському (5,1%) об’єднаних управліннях.
Заходами примусового стягнення забезпечено 100% заборгованості, що підлягала стягненню в судовому порядку. Упродовж року органи Пенсійного фонду області подали до судів 512 позовів про стягнення боргів на суму 27,4 млн.грн.
У рамках співпраці з органами Державної виконавчої служби щодо погашення заборгованості за виконавчими документами проведено 127 спільних нарад та 235 виїздів до боржників для виявлення та опису майна. Це дозволило отримати на рахунки Фонду 26,5 млн.грн. Найкращі результати цієї роботи мають Кременчуцьке, Лубенське та Полтавське об’єднані управління Фонду.
Задля погашення боргів підприємств-банкрутів забезпечувалася участь органів Пенсійного фонду в комітетах кредиторів та проводилася відповідна робота з арбітражними керуючими. З метою прискорення процедури банкрутства до арбітражних керуючих та до відділу з питань банкрутства направлено відповідно 85 та 16 звернень. У результаті знято з обліку 4 підприємства.
Серед пріоритетних напрямків роботи пенсійної галузі залишається детінізація трудових відносин і заробітної плати. З даною метою проведено 348 засідань робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості, здійснено понад 2,8 тис. обстежень робочих місць суб’єктів господарювання, направлено більше 4,5 тис. повідомлень щодо платників, які нараховують зарплату менше мінімальної, до місцевих органів виконавчої влади, Держпраці та Державної фіскальної служби.
Контролюючим органам протягом року надано інформацію щодо 13,9 тис. страхувальників та 70,7 тис. застрахованих осіб. За цими матеріалами перевірено 654 страхувальники по 5 тис. застрахованих особах, внаслідок чого винесено 242 постанови щодо накладення штрафних санкцій на суму 2,2 млн.грн. та 4 адміністративних штрафи на суму 2 тис.грн.
Як свідчить аналіз, з початку 2017 року чисельність застрахованих осіб в області збільшилася на 14,4 тис. (3,6%), і досягла 416,9 тис. Зменшилася на 20,1 тис. (7%) кількість осіб, яким нараховувалася заробітна плата менше мінімального розміру, і склала 44,9 тис., що становить 13,6% від загальної кількості працюючих.
На тисячу (на 36,4%) зменшилася і склала 1,4 тис. осіб кількість керівників підприємств, які одержували зарплату менше встановлених гарантій.
Внаслідок реалізації всіх заходів до пенсійного бюджету додатково залучено 485,5 тис. грн., легалізовано відносини у сфері зайнятості населення 1555 осіб.
При цьому протягом минулого року збільшилася на 12,2 тис. і склала 43,6 тис. кількість застрахованих осіб, які працювали неповний робочий час або виконували роботи за цивільно-правовими угодами.
Найбільш результативно проводилася робота з легалізації трудових відносин та заробітної плати в Гадяцькому, Кобеляцькому та Кременчуцькому об’єднаних управліннях Пенсійного фонду. Потребує активізації така діяльність у Великобагачанському та Лубенському об’єднаних управліннях Фонду.
Протягом 2017 року в області забезпечувався контроль за наповненням реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Показник надання місячної звітності з єдиного соціального внеску протягом звітного періоду підвищився на 4% і складав, в середньому, 21 тис. на 328,9 тис. застрахованих осіб.
Разом з тим на 01.01.2018р. помилковими залишаються 187 звітів, з них – за 2017 рік по 60-ти страхувальниках на 130 застрахованих осіб. За даними аналізу Державного реєстру відновлення прав застрахованих осіб складало 97%.
Залишаються не знятими з обліку в Реєстрі застрахованих осіб внаслідок неможливості ідентифікації через смерть 23,3 тис. осіб.
Найгірші показники щодо наповнення Реєстру застрахованих осіб спостерігалися в Глобинському, Кременчуцькому, Полтавському та Решетилівському об’єднаних управліннях Пенсійного фонду.
Для призначення і перерахунку пенсій за звітний період підготовлено даних на 73,7 тис. осіб з Реєстру застрахованих осіб.
У 2017 році фахівцями Головного управління Пенсійного фонду проведено 9 запланованих аудиторських досліджень та інші контрольні заходи, в ході яких виявлено фінансових порушень на загальну суму 310,3 тис.грн. За звітний період усунуто 98,7% виявлених фінансових порушень, робота з відшкодування коштів триває.
У межах реалізації антикорупційних заходів в органах Фонду виявлено та врегульовано 16 випадків виникнення конфлікту інтересів, з яких 13 – за фактом роботи близьких родичів та за фактом призначення чи перерахунку пенсій близьким особам.
На кінець року державними службовцями органів Пенсійного фонду подано 1526 електронних декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.
У 2017-му році завершився другий етап оптимізації структури органів Фонду області, в результаті чого кількість територіальних управлінь скоротилась до 13-ти, а штатна чисельність персоналу зменшилася на 21% і становить 1045 осіб. Укомплектованість кадрами в цілому по регіону складає 95%.
З метою раціонального використання адміністративних видатків у 2017 році вивільнено робочі приміщення органів Пенсійного фонду площею 1095,1 кв.м., внаслідок чого досягнуто економії коштів на суму 430,1 тис.грн.. Вживалися заходи щодо зміцнення матеріально-технічної бази органів Фонду. Зокрема, проведені поточні ремонти будівель Великобагачанського, Гребінківського, Кременчуцького, Решетилівського та Чутівського об’єднаних управлінь Фонду на загальну суму 195,8 тис.грн. Крім того, оновлений парк комп’ютерної техніки на суму понад 2 млн.грн.
Враховуючи вищенаведене, з метою підвищення ефективності роботи органів Пенсійного фонду України в Полтавській області колегія

ВИРІШИЛА:

Результати роботи органів Пенсійного фонду України в Полтавській області за 2017 рік вважати такими, що відповідають Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.09.2016 р. №672, та спрямовані на реалізацію державної політики у сфері пенсійного забезпечення.

2. Керівникам структурних підрозділів Головного управління, начальникам об’єднаних управлінь Пенсійного фонду області:
2.1. Продовжити роботу, спрямовану на наповнення бюджету Фонду, стале фінансування виплат пенсій, ефективне функціонування системи обслуговування громадян та обробки пенсійної документації на базі централізованих інформаційних технологій.
2.2. Забезпечити подальшу реалізацію Стратегії розвитку комунікацій Пенсійного фонду України, затверджену постановою правління Пенсійного фонду України від 02.02.2016 № 1-2, та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи за пріоритетними темами комунікації.

3. Начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління з координації та контролю за виплатою пенсій Чуйко С.М., начальнику управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій осіб Марченку С.П., начальникам об’єднаних управлінь:
3.1. Забезпечити своєчасне і якісне проведення масових перерахунків пенсій відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» та у зв’язку зі змінами у законодавстві у строки, визначені законом.
3.2. Забезпечити системний контроль за своєчасністю і повнотою взяття на облік та виплатою пенсій внутрішньо переміщеним особам.
3.3. Переглянути організацію внутрішнього контролю з питань призначення та перерахунків пенсій, вжити заходів щодо підвищення ефективності цієї роботи.

4. Начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальнику управління адміністративно-господарського забезпечення Штаньку О.В., начальникам об’єднаних управлінь:
4.1. Вжити заходів щодо збільшення на 50% мережі пунктів обслуговування громадян на базі об’єднаних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг, прозорих соціальних офісів, інфраструктури національного оператора поштового зв’язку, банків, органів влади тощо.
4.2. Прискорити процес укладання двосторонніх угод щодо делегування певних функцій з обслуговування громадян в об’єднаних територіальних громадах, місцевих органах влади.
4.3. Забезпечити подальший розвиток дистанційних послуг і збільшення кількості активованих користувачів веб-порталу Пенсійного фонду України.

5. Начальнику управління пенсійного забезпечення Товстоножко І.В., начальнику управління з координації та контролю за виплатою пенсій Чуйко С.М., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальникам об’єднаних управлінь:
5.1. Забезпечити подальший розвиток механізмів ведення електронних пенсійних справ в централізованій підсистемі «Призначення та виплати пенсій».
5.2. На підставі даних інвентаризації пенсійних справ скласти графік їх оцифрування із внесенням результатів до електронної бази даних і доповненням частини облікових карток даними щодо призначення та виплати пенсій.
5.3. До 01.03.2018 р. розробити алгоритм роботи в підсистемі технічної підтримки інформаційно-телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України щодо координації і контролю за виконанням технологічних операцій.

6. Начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Гаврилку С.М., начальнику бюджетно-фінансового управління Камкіній Г.І., начальникам об’єднаних управлінь забезпечити проведення підготовчих заходів щодо запровадження централізації системи обліку сплати страхових внесків та наповнення реєстру застрахованих осіб даними про сплату внесків.

7. Начальнику бюджетно-фінансового управління Камкіній Г.І., начальникам об’єднаних управлінь:
7.1. Забезпечити формування бюджету Головного управління на 2018 рік і подати на розгляд до Пенсійного фонду України в установленому порядку.
7.2. Забезпечити виконання планових показників надходження власних коштів та індикативних показників надходження коштів зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.
7.3. Посилити ефективність заходів щодо взаємодії з регіональними органами Державної фіскальної служби та органами Держпраці з питань виконання індикативних показників надходження єдиного внеску та виявлення ознак тінізації заробітної плати.

8. Начальнику відділу персоналу та організаційно-інформаційної роботи Головного управління Пєскову Ю.О., начальнику бюджетно-фінансового управління Камкіній Г.І., начальникам об’єднаних управлінь забезпечити подальше вдосконалення комплектування та оптимізації чисельності персоналу відповідно до темпів упровадження новітніх інформаційних технологій і технічного переоснащення територіальних органів Фонду.

9. Начальнику юридичного управління Каплацькій С.М., начальникам об’єднаних управлінь з метою оптимального використання коштів здійснювати детальний аналіз щодо доцільності оскарження судових рішень і визначати перспективу позитивного вирішення справ з урахуванням судової практики.

10. Вважати такими, що втратили чинність, накази Головного управління:
– № 15 від 17.02.2017 «Про підсумки роботи органів Пенсійного фонду України в Полтавській області у 2016 році та завдання на 2017 рік»;
– № 481 від 01.11.2017 «Про підсумки роботи органів Пенсійного фонду області протягом 9 місяців 2017 року та невідкладні заходи щодо впровадження Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

11. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступників начальника Головного управління згідно із розподілом обов’язків.

 

Голова колегії –
начальник головного управління                                          В.Н.Тараторін

background Layer 1