Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у листопаді

Традиційними наприкінці року для органів Пенсійного фонду області стають питання, пов’язані із наповненням бюджету. За оперативними даними, у листопаді очікується надходження 18,8 млн грн від страхувальників області по платежах, які адмініструє Фонд. Це забезпечить 100-відсоткове виконання планових завдань.

Працівників пенсійної галузі області непокоїть той факт, що через порушення у нинішньому році справи про банкрутство підприємств «АвтоКраз» і «Полтавський автоагрегатний завод», які не сплатили до бюджету Фонду належні кошти за доставку та виплату пільгових пенсій їх колишнім працівникам, не вдасться у повному обсязі виконати план надходження власних коштів за рік. За підрахунками, надходження складуть 216,4 млн грн при плані 221,2 млн грн.

Одним зі шляхів надходження коштів до пенсійного бюджету залишається погашення заборгованості з усіх видів платежів. З початку року загальна сума заборгованості по платежах до Пенсійного фонду збільшилась на 7,1 млн грн, або на 4,2%, і складає 176,9 млн грн. Постійні заходи інформаційно-роз’яснювального характеру, які проводять працівники Пенсійного фонду у співпраці з причетними установами та організаціями, в даному випадку виявляються неефективними.

На 01.11.2019 в області налічувалося 609 боржників по платежах до Пенсійного фонду, в т.ч. 157 – з дієвим статусом боргу, 57 – тих, що перебувають в різних стадіях банкрутства, та 395 – з безнадійним статусом боргу.

Найбільшими економічно-активними боржниками є ПАТ «Полтавхіммаш» (1,7 млн грн), ПАТ «Полтавський турбомеханічний завод» (0,5 млн грн), ВАТ «Насіннєве» (0,5 млн грн).

Позитивом можна вважати намір одного з найбільших підприємств-банкрутів ДП ВО «Знамя» щодо погашення заборгованості до бюджету Фонду у сумі понад 1,0 млн грн. За звітністю арбітражного керуючого, на 4 листопада підприємством погашено 92,8% заборгованості із заробітної плати працівникам, соціальні права яких порушувалися роками. Частка невиплаченої зарплати правонаступникам померлих працівників становить 7,2%.

Системна робота працівників Фонду була спрямована ще й на контроль за надходженням в регіоні єдиного соціального внеску. За результатами спільного моніторингу фіскальної і пенсійної служб встановлено, що на 01.11.2019 сума боргу по економічно-активних платниках в області зросла на 45,2 млн грн., або на 25,5%, і складає 222,1 млн грн. Борги фізичних осіб-підприємців у загальній сумі досягли 172,6 млн грн, або 62,4%. Більше половини всієї суми боргу підлягає примусовому стягненню.

Наразі працівники пенсійних установ здійснюють ретельну підготовку до автоматичного перерахунку пенсій у зв’язку зі зростанням в Україні з 1 грудня прожиткового мінімуму до 1638 гривень. Окрім мінімальних та максимальних розмірів пенсій будуть перераховані надбавки, підвищення та інші виплати, які встановлюються до пенсій, розмір яких розраховується, виходячи із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тож у грудні дещо більші пенсії отримають ті, у кого є понаднормовий стаж, громадяни, які отримують пенсії у зв’язку з втратою годувальника, ветерани війни, орденоносці тощо. Отже, суми, на які зростуть пенсійні виплати, у кожного будуть різні. У Полтавській області перерахунку підлягатимуть близько 90% пенсійних виплат.

Фінансування виплати пенсій в області у листопаді здійснювалося за графіком і завершилося 25 листопада Таким чином, 431,8 тис. громадян вчасно одержали свої соціальні гарантії. У цілому протягом місяця виплачено
1 млрд 317 млн грн. У грудні пенсіонери отримають перераховані пенсії, для виплати яких додатково знадобиться понад 8 млн грн.

Середній розмір пенсії в регіоні з початку року збільшився з 2615 грн до 3046 грн. Частка пенсіонерів, які обслуговуються в банківських установах, досягла майже 65%.

background Layer 1