Пропустити навігацію

РІШЕННЯ колегії при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області №5-2 від 18 грудня 2019 року

Про результати перевірок органами соціального захисту населення додержання вимог законодавства органами Пенсійного Фонду області під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій і здійснення заходів щодо усунення виявлених порушень та попередження їх виникнення

 

Протягом 10 місяців 2019 року органами соціального захисту населення було охоплено перевірками 67% пенсійних справ, призначених та перерахованих працівниками органів Пенсійного фонду області. У результаті перевірено 28579 пенсійних справ, в тому числі 10009 – нового призначення та 18,6 тис. пенсійних справ, по яких проведені перерахунки.

За результатами перевірок виявлено 8 випадків порушень пенсійного законодавства, що становить 0,01% перевірених пенсійних справ. З них 4 – при призначенні та 4 – при перерахунках.

Як свідчить аналіз, порушення, які призвели до недоплат або переплат пенсій, встановлені у трьох випадках, що складає 0,007% перевірених пенсійних справ. Інші 5 порушень (0,01% перевірених пенсійних справ) не вплинули на розмір пенсії.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість виявлених порушень зменшилася. Переплату пенсії виявлено в одному випадку на суму 4,95 грн. Недоплати пенсій встановлено у двох випадках на загальну суму
12,07 грн. Порушення чинного законодавства виявлені у Київському та Зіньківському відділах з питань перерахунків пенсій. Причинами переплат та недоплат пенсій стали порушення норм статей 24, 40 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” при підрахунку страхового стажу та визначенні заробітної плати для призначення, перерахунку пенсії.

Позитивні результати перевірок контролюючими органами є результатом багатоступінчатого контролю, що запроваджений в органах Пенсійного фонду області. Частина помилок, які допускаються працівниками відділів з питань призначення та перерахунків пенсій, виявляються на місцевому рівні спеціалістами, що перевіряють пенсійні справи перед відправкою для оформлення виплатних документів, решта – фахівцями відділу контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення.

З метою попередження порушень норм пенсійного законодавства відділом контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення управління застосування пенсійного законодавства здійснюється перевірка призначених і перерахованих пенсій.

За 11 місяців п. р. перевірено 62,3 тисяч пенсійних справ, з яких 2,8 тис. (4,6%) повернуто для виправлення допущених помилок через виявлені порушення. У результаті попереджено 192 переплати на 310,09 тис. грн та 101 випадків недоплат пенсій на 210,22 тис. грн по нових пенсійних справах.

За результатами перевірки перерахунків пенсій фахівцями відділу контролю попереджено 362 переплати на загальну суму 199,6 тис. грн та 238 недоплат на суму 125,6 тис. грн.

З метою усунення виявлених порушень та попередження їх виникнення відповідною службою Головного управління здійснюється щомісячний аналіз та узагальнення результатів роботи відділів, в тому числі аналіз помилок, виявлених органами соціального захисту. Постійно надається методична та практична допомога з питань правильності призначення, перерахунку пенсій структурним підрозділам, на які покладені ці функції.

Зважаючи на вищевикладене, колегія при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Начальнику управління застосування пенсійного законодавства Товстоножко І.В. продовжити контроль за здійсненням перевірок та доведенням їх результатів до начальників відділів з питань призначення пенсій та з питань перерахунків пенсій для організації роботи щодо упередження порушень.
  2. Начальнику відділу з питань призначення пенсій Очеретяній І.В., начальникам відділів з питань перерахунків пенсій управління застосування пенсійного законодавства забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства при призначенні (перерахунку) пенсій.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника начальника Головного управління В.М.Носенка.

Начальник
Головного управління                                    В. ТАРАТОРІН

background Layer 1