Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у грудні

З 1 грудня відповідно до Закону України „Про Державний бюджет України на 2018 рік” органами Пенсійного фонду області проведено останні в поточному році масові перерахунки пенсій у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян з 1497 грн до 1638 гривень. Окрім мінімальних та максимальних розмірів пенсій перераховані надбавки, підвищення та інші виплати, які встановлюються до пенсій, розмір яких розраховується, виходячи із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тож у грудні дещо більші пенсії отримали ті, у кого є понаднормовий стаж, а також громадяни, які отримують пенсії у зв’язку з втратою годувальника, ветерани війни, орденоносці тощо. У Полтавській області перерахунку підлягало близько 90% пенсійних виплат. Для фінансування грудневих пенсій додатково знадобилося понад 8 млн грн.

Середній розмір трудової пенсії в області на 1 грудня 2019 року становив 2883 грн, що на 417 грн, або на 16,9%, більше, ніж у січні. А середня пенсійна виплата військовослужбовців досягла 4717 грн.

Напередодні новорічних свят в органах Фонду завершилися перерахунки пенсій окремим категоріям громадян. По-перше, у зв’язку з тим, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» передбачено зростання мінімальної заробітної плати до рівня 4723 грн, з 1 січня 2020 року перераховано мінімальний розмір пенсійних виплат для непрацюючих 65-річних пенсіонерів, які мають стаж більше 30 років у жінок і понад 35 років – у чоловіків. Як наслідок – мінімальний розмір пенсії за віком, встановлений для зазначеної вище категорії осіб в розмірі 40 відсотків нової величини мінімальної заробітної плати, з 1 січня 2020 року збільшиться до 1889,20 грн.

На Полтавщині у результаті перерахунку підвищені розміри пенсій отримають 80,6 тис. осіб. Середній розмір підвищення – близько 100 грн. Місячна потреба у коштах на виплату пенсій за січень 2020 року зросте на
8 млн грн.

Також з січня 2020-го року відбудеться збільшення виплат для більшості військових пенсіонерів відповідно до урядового рішення щодо продовження поетапного підвищення пенсій представникам силових органів, яке було ініційоване два роки тому.

Якщо з 1 січня 2018 року на підставі урядового рішення від 1 березня 2018 року «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» колишнім військовослужбовцям було виплачено 50% суми підвищення пенсії, протягом 2019 року виплачувалося 75% суми підвищення, то з 1 січня 2020 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 р. № 1088 «Деякі питання виплати пенсій окремими категоріям громадян» – буде виплачуватися 100%. Таким чином, за два роки військові пенсії стануть більшими приблизно вдвічі.

У січні збільшені пенсії одержать 12,4 тис. полтавських військовослужбовців. Їх пенсійні виплати зростуть, в середньому, на 660 гривень, а середня пенсія досягла 5104 грн. Виплата пенсій розпочнеться 4 січня.

Фінансування пенсій за грудень на Полтавщині завершилося 24 числа. Загальна сума видатків на виплату соціальних гарантій для більш ніж 431 тис. пенсіонерів склала 1 млрд 316 млн грн. Загальна сума річних видатків, спрямована для виплати пенсій мешканцям регіону, склала 16 млрд грн., що на 2,6 млрд грн більше, ніж минулого року, хоча людей пенсійного року на Полтавщині стало на 6,6 тис. менше.

У рамках впровадження єдиних стандартів обслуговування громадян 26 грудня після ремонту та оновлення розпочав роботу Карлівський відділ обслуговування громадян, який цього року став одним із сервісних центрів Пенсійного фонду. Загалом на Полтавщині у рамках реорганізації створений 31 центр обслуговування, в яких прийом здійснюється протягом робочого дня, без перерви, незалежно від адреси проживання пенсіонера. Кошти, які спрямовані на реконструкцію і оснащення приміщення, виділені за програмою фінансування внутрішніх адміністративних витрат Фонду.

У грудні область отримала 8 технічних комплектів формату «електронна черга», до складу яких входить термінал і спеціально налаштований телеекран. Вони встановлені в найбільших сервісних центрах Фонду області, що значно покращило умови обслуговування громадян.

Запровадження Єдиних стандартів обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України продовжується.

background Layer 1