Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у січні 2020 року

Протягом січня в органах Пенсійного фонду області здійснювався аналіз та узагальнення результатів роботи галузі за минулий рік. Колегія Головного управління, яка відбулася 20 січня за участю заступника Голови правління Пенсійного фонду України Владислава Машкіна та заступника голови Полтавської облдержадміністрації Катерини Рижеченко, була присвячена саме підведенню підсумків і визначенню пріоритетів діяльності.

У числі основних досягнень органів Фонду за рік визначили забезпечення стабільного фінансування та своєчасної виплати пенсій для 431,6 тис. громадян пенсійного віку. Також на виконання положень законів України та постанов Кабінету Міністрів України працівники Пенсійного фонду провели п’ять автоматичних перерахунків пенсій різним категоріям громадян. У результаті проведених перерахунків середній розмір трудової пенсії в регіоні на 1 січня 2020 року становить 2904,58 грн, що на 438,39 грн більше, у порівнянні з 1 січня 2019 року. На 630 грн протягом року зросла середня виплата пенсіонерів силових структур і досягла 5104 грн. Крім того, в області призначено 16,5 тис. нових пенсій, перераховано 20,3 тис. пенсій за заявами працюючих пенсіонерів.

У рамках реорганізації та впровадження єдиних стандартів обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду області минулого року створено 20 відділів обслуговування громадян, які охоплюють послугами мешканців 30-ти адміністративно-територіальних одиниць. За рік профільними підрозділами надано 736,4 тис. різноманітних послуг.

Значна увага в органах Фонду області приділялася роботі зі зверненнями громадян. Як свідчить аналіз роботи за рік, більшість їх була викликана необхідністю отримання роз’яснень щодо проведення масових перерахунків пенсій з 01.03.2019, 01.07.2019 та 01.12.2019, перерахунку виплат інвалідів-чорнобильців.Найчастіше громадяни порушували питання щодо правильності призначення та перерахунку пенсій (34,4% від загальної кількості), роз’яснення норм діючого пенсійного законодавства (21,25%) та підвищення розмірів пенсій (15,7%). Така традиційна форма обслуговування громадян, як ”гарячі” телефонні лінії, охопила протягом року понад 20 тис. осіб. Продовжують активно розвиватися в області і дистанційні форми обслуговування. Завдяки порталу електронних послуг Пенсійного фонду України, активними користувачами якого стали майже 41 тис. мешканців області, є можливість одержувати широкий спектр електронних послуг.

У числі запланованих на наступний рік завдань – переведення більшості послуг, пов’язаних з наданням пенсійного забезпечення і соціального страхування, в електронний формат. Крім того, дедалі більша увага приділятиметься приведенню приміщень Фонду до єдиних стандартів.

Фінансування пенсій за січень на Полтавщині завершилося 24 числа. Зважаючи на те, що у січні збільшені пенсії одержали 12,4 тис. полтавських військовослужбовців і 80,6 тис. непрацюючих 65-річних пенсіонерів, які мають стаж більше 30 років у жінок і понад 35 років у чоловіків, загальна сума видатків на виплату соціальних гарантій склала 1 млрд 340,3 млн грн.

background Layer 1