Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у квітні 2020 року

В умовах карантину Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області працює в штатному режимі. Карантинні заходи не заважають стабільному фінансуванню та своєчасній виплаті пенсій – фінансування здійснювалося відповідно до затверджених графіків і завершилося 24 квітня.

Порівняно з попереднім місяцем потреба на виплату пенсій в області у квітні зросла на 31 млн грн, і досягла 1 млрд 427,8 млн грн. Таке зростання зумовлено призначенням щомісячної виплати у розмірі 500 гривень пенсіонерам старше 80-річного віку (29,8 млн грн) та спрямуванням коштів
(1,2 млн грн) на перерахунки пенсій по стажу та заробітній платі працюючим пенсіонерам з 1 квітня. Окрім того, у повному обсязі профінансована потреба на виплату одноразової доплати до пенсії в розмірі 1000 грн. для найбільш вразливих категорій громадян, розмір пенсії яких не перевищує  5000 гривень. На Полтавщині таких близько 384 тис. осіб.

Фонд, як і раніше, працює за принципом поділу на фронт–офіс і бек–офіс. З метою мінімізації ризиків зараження коронавірусною інфекцією працівників і відвідувачів Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області прийом громадян в сервісних центрах з 18 березня обмежений, а прийом на віддалених робочих місцях тимчасово припинений.

У форматі дистанційного спілкування за місяць від початку карантину фахівці Фонду області мають такі напрацювання:

– 9 тис. мешканців Полтавщини одержали консультації у телефонному режимі;

– опрацювано 1494 заяв щодо надання допомоги на поховання, кошти виплачені у належному обсязі;

– вчасно і детально надані відповіді на 446 письмових звернень;

– через вебпортал Пенсійного фонду одержано 129 звернень щодо проблемних питань пенсійного забезпечення, 109 заяв на призначення пенсії та 71 заяви – на перерахунки, всі вони знаходяться в роботі або вже опрацьовані.

Суттєві зміни у пенсійному забезпечені були викликані урядовою постановою від 01.04.2020 №251 “Деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році”. На виконання цього рішення компенсаційну виплату до 500 гривень відтепер призначатимуть пенсіонерам, які досягли віку 80 років і старше, але при цьому розмір їх пенсії не перевищує 9205 гривень. Разом з тим після встановлення щомісячної виплати їх пенсія теж не повинна перевищувати 9205 гривень.

При цьому окрему увагу приділили людям старше 80 років, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та мають страховий стаж не менше 25 років чоловіки та 20 років жінки. У таких громадян мінімальна пенсійна виплата не може бути меншою, ніж 2600 гривень.

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області провели відповідні перерахунки для 57,7 тисяч пенсіонерів. Іншим пенсіонерам щомісячна компенсаційна виплата буде встановлюватись після досягнення ними 80-річного віку.

У регіоні на зазначені доплати було спрямовано з держбюджету майже
30 млн грн додаткових коштів. Пенсії надходили у раніше визначену дату виплати разом з пенсією за квітень на рахунки в уповноважених банках або доставлялися одержувачам додому листоношами “Укрпошти”. Це стало одним з видів державної підтримки, який пенсіонери вже почали одержувати і будуть одержувати щомісячно.

Також на підставі урядового рішення у Головному управлінні Фонду провели індексацію пенсій з 1 травня 2020 року. Показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який було враховано під час індексації пенсій, збільшився до 4888,83 грн. У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії виявився меншим за 100 гривень, було встановлено доплату до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Усі перерахунки буде здійснено автоматично, за матеріалами пенсійних справ.

Проіндексовані пенсії будуть виплачуватися у травні в установленому порядку. Доставка пенсій здійснюватиметься через уповноважені банки або додому листоношами АТ „Укрпошта”.

 
   

 

background Layer 1