Пропустити навігацію

Деякі платники податків не втратять страховий стаж за вимушену карантинну бездіяльність

Наразі до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області надходить чимало звернень від фізичних осіб- підприємців, самозайнятих осіб та членів фермерських господарств щодо особливостей включення до страхового стажу періодів березня-квітня 2020 року.

Дійсно, держава в карантинних умовах вимушеного безробіття захистила окремих платників податків. На підставі Закону України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» зазнав незначних змін і основний пенсійний закон – «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». «Прикінцеві положення» цього закону доповнені п. 14-5 такого змісту:

Для осіб, зазначених у пунктах 2, 3, 13 частини першої статті 11 цього Закону, які не сплачували страхові внески за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року на підставі пункту 9-10 розділу VIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Отже, періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року, за які не сплачений єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, включаються до страхового стажу для таких платників єдиного внеску:

– фізичних осіб-підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування;

– осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;

– членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

background Layer 1