Пропустити навігацію

НАКАЗ №441 від 03.07.2020

Про організацію роботи щодо своєчасного

та в повному обсязі надходження платежів

до бюджету Фонду та виявлення фактів

використання праці неоформлених працівників

 

Упродовж п’яти місяців Головним управлінням забезпечено стабільне фінансування та своєчасну виплату пенсій і грошової допомоги 427 тис. пенсіонерів області.

Потреба на виплату пенсій за звітний період склала 7206 млн грн, що на 15,5%, або на 964,5 млн грн більше, ніж за відповідний період 2019 року.

За січень – травень п.р. надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування а також платежів, адміністрування яких здійснює Пенсійний фонд, склали 2624,7 млн грн, що на 37,6 млн грн (на 1,5%) більше, ніж за аналогічний період минулого року, та на 207,6 млн грн (на 7,3%) менше планових показників зазначеного періоду.

До бюджету Головного управління зараховано 85,4 млн грн власних коштів, завдяки чому планове завдання виконано на 108,4%.

Слід констатувати, що кошти, які надходили від частки єдиного внеску, склали 2539,3 млн грн, що на 214,2 млн грн менше запланованого. Прогнозоване зростання надходжень замість 10% склало лише 1,7% (на 41,3 млн грн більше відповідного минулорічного показника). Пенсійний бюджет області через обмеження економічної діяльності підприємств в умовах карантину недоотримав 16% надходжень у квітні та травні п.р.. Найбільше вплинули на зменшення надходжень такі чинники, як сповільнення темпів росту фонду оплати праці (близько 5% в області), та зменшення на 7,7 тис. кількості застрахованих осіб.

Як свідчить аналіз, на Полтавщині з початку року надходження збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, порівняно з відповідним періодом минулого року, зменшилися на 6,0 млн грн. (на 11,0%) і склали 51,7 млн грн, що становить 90,7% виконання індикативних показників.

Проблемним питанням у роботі Головного управління залишається зростання заборгованості зі сплати єдиного внеску роботодавцями області. На початок червня ц. р. загальна сума боргу зросла на 36,6 млн грн, або на 17%, і становить 249,4 млн грн. Зростання заборгованості здебільшого відбулося за рахунок фізичних осіб – підприємців.

Задля примусового стягнення заборгованості в органах виконавчої служби перебуває нині понад 72% суми боргу. Відсоток надходжень від заходів стягнення складає близько 6%, у т.ч. 3,5% – по фізичних особах.

Працівники Головного управління поінформували 27,8 тис. підприємців щодо обов’язкової сплати єдиного соціального внеску.

Заборгованість з обов’язкових платежів до пенсійного бюджету області зросла з початку року на 6,5 млн грн, або на 3,7%. Зростання відбулося в усіх районах, окрім Глобинського та м. Полтави. Підприємства, які перебувають на різних стадіях банкрутства, заборгували 155,6 млн грн, або 84,2% загальної суми боргу. По страхових внесках їх борг складає 26,8 млн грн, або 17,2%, а по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових і наукових пенсій – 128,8 млн грн, або 82,8%.

Порівняно з початком року заборгованість підприємств з дієвим статусом боргу та підприємств, у яких відсутні активи для її погашення, зросла на
3,7 млн грн і складає 29,3 млн грн, або 15,8%, в загальній сумі боргу. Зростання цього виду боргу зумовлено недотриманням зобов’язань ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод», який не сплатив 4,1 млн грн, або 70% боргу.

У рамках примусового стягнення коштів Головне управління подало до суду позовних заяв на суму 12,2 млн грн, на виконанні в органах виконавчої служби знаходяться документи про стягнення заборгованості на суму
29,8 млн грн.

З метою захисту соціальних прав застрахованих осіб працівники Фонду беруть участь в реалізації заходів, спрямованих на виявлення, упередження та ліквідацію джерел походження тіньових коштів.

У Головному управлінні забезпечено проведення щомісячного аналізу даних Реєстру застрахованих осіб та надання результатів моніторингу контролюючим органам для вжиття відповідних заходів реагування. Так, до управління Держпраці направлено матеріали по 4,3 тис. страхувальниках, до Державної податкової служби – по 0,9 тис. платників.

На підставі інформації про ознаки використання праці неоформлених працівників та можливі порушення законодавства про працю управлінням Держпраці проведено 64 перевірки та задокументовано порушення у 48-ми страхувальників. Державною податковою службою легалізовано 519 робочих місць, нараховано 625,8 тис. грн. єдиного внеску.

З метою підвищення рівня соціальної обізнаності громадян протягом звітного періоду в області проведено 251 зустріч в трудових колективах, відбулося 68 флешмобів та інших інформаційних заходів, 32 засідання різного рівня. В інформаційному просторі Полтавщині з початку року здійснено 33 виступи на радіо і телебаченні, розміщено 24 статті у друкованих виданнях та близько півтори сотні матеріалів – в інтернет-ресурсах, розповсюджено 10,5 тисяч роз’яснювальних матеріалів.

З початку року фахівці Фонду направили майже 500 інформаційних відомостей до органів місцевого самоврядування та соціальних партнерів щодо суб’єктів господарювання, які мають невиправдано низький рівень заробітної плати, для вжиття відповідних заходів.

До початку карантину в області проведено 48 засідань робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, понад 425 обстежень з питань виявлення фактів використання праці неоформлених найманих працівників. Близько 90 суб’єктів господарювання були заслухані на комісіях з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. Внаслідок вжитих заходів в області легалізовано 1058 робочих місць.

На виконання урядового доручення від 22.01.2020 щодо детінізації ринку праці у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та організації харчування, будівництва, сільського господарства, транспорту і кур’єрскої діяльності фахівці Фонду на підставі аналізу даних Реєстру застрахованих осіб передали Управлінню Держпраці матеріали майже по 23 тис. роботодавців для здійснення спільних відвідувань.

Таким чином, завдяки використанню різноманітних комунікаційних форм і методів в області була охоплена максимальна кількість роботодавців та фізичних осіб-підприємців.

Враховуюче викладене та з метою впровадження рішення колегії відповідно до протоколу від 30 червня 2020 року,

 

НАКАЗУЮ:

 

  1. Начальнику фінансово-економічного управління Камкіній Г.І.:

1.1. Забезпечити постійний моніторинг та аналіз показників бюджету Пенсійного фонду щодо надходження коштів від єдиного внеску та надходжень, які адмініструють органи Фонду.

1.2. Забезпечити виконання планових показників по надходженню пенсійних платежів.

1.3. Підвищити ефективність заходів з питань легалізації зайнятості населення та заробітної плати, погашення заборгованості зі сплати єдиного  внеску.

1.4. Посилити контроль за своєчасністю відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, активізувати роботу із платниками, спрямовану на погашення заборгованості з платежів.

1.5. Забезпечити проведення комплексної роз’яснювальної роботи з фізичними особами – підприємцями щодо своєчасності сплати єдиного внеску з метою зарахування страхового стажу.

 

  1. Вважати таким, що втратив чинність наказ Головного управління №241 від 25.04.2019 «Про реалізацію завдань Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року щодо реагування на виявлені ознаки тінізації заробітної плати та взаємодії з контролюючими органами з питань порушення прав застрахованих осіб».

 

  1. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника начальника Головного управління Мисик О.І.

 

 

Начальник

Головного управління                                                       В. ТАРАТОРІН

background Layer 1