Пропустити навігацію

НАКАЗ №439 від 03.07.2020

Про реалізацію у Головному управлінні

завдань та заходів, визначених Антикорупційною

програмою Пенсійного фонду України та його

органів на 2019-2020 роки

 

Для реалізації державної антикорупційної політики в Головному управлінні протягом поточного року проведено ряд заходів.

Для запобігання порушень вимог фінансового контролю у ході заповнення декларацій проведена роз’яснювальна робота серед працівників Головного управління та надана необхідна практична допомога. Також забезпечено контроль щодо подання декларацій всіх типів працівниками управління як суб’єктами декларування шляхом перевірки на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

На 01.06.2020 року працівниками Фонду області подано 1051 декларацію, з них 890 – щорічних, 132 – після звільнення, 17 – перед звільненням та 12 декларацій кандидата на посаду.

Продовжується роз’яснювальна робота серед працівників, які припиняють або припинили діяльність, щодо необхідності подання декларації типу «перед звільненням» та «після звільнення». Такі працівники під особистий підпис одержують пам’ятки щодо дотримання вимог законів України «Про державну службу» та «Про запобігання корупції».

У разі виявлення при перевірці фактів неподання чи несвоєчасного подання декларацій надсилається письмове повідомлення до Національного агентства з питань запобігання корупції.

На сьогоднішній день до Національного агентства з питань запобігання корупції направлено лише одне повідомлення щодо неподання декларації після звільнення за 2019 рік.

Факти притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності за неподання/несвоєчасне подання декларації відсутні.

Окремим напрямом роботи є організація контролю за дотриманням працівниками управління своєчасного повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані.

Поза увагою в Головному управлінні не залишилась і просвітницька робота. З даною метою проведено 10 семінарів, нарад, лекцій з працівниками Головного управління.

Найбільш актуальними темами комунікаційної роботи стали роз’яснення щодо типових порушень антикорупційного законодавства при виконанні службових обов’язків (подання декларацій, сумісництво та суміщення, конфлікт інтересів тощо) та про осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції. Велика увага приділяється роз’яснювальній роботі з працівниками сервісних центрів щодо правил етичної поведінки державних службовців.

У рамках самоосвіти працівники Головного управління проходять навчання антикорупційного напрямку щодо декларування, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів на платформі масових відкритих онлайн-курсів Prometheus.

З метою виявлення причин, що призводять чи можуть призвести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, проведено дослідження розпорядчих документів, що видаються Головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області, в тому числі з основної діяльності, адміністративно-господарської та кадрових питань.

Забезпечено можливість повідомлення про випадки корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень працівниками Головного управління шляхом застосування спеціальних комунікаційних каналів, в тому числі через інформаційну сторінку вебпорталу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, спеціальну телефонну лінію та електронну поштову адресу.

З початку року розглянуто 3 звернення стосовно корупційних дій працівників Головного управління. В результаті проведеної роботи доказів або інформації, яка б могла підтвердити наявність корупційних правопорушень з боку працівників управління, не виявлено.

Організовано проведення спеціальних перевірок щодо осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком.

Як свідчить аналіз, проведені заходи дозволили мінімізувати виникнення корупційних правопорушень в діяльності Головного управління.

Враховуюче викладене та з метою впровадження рішення колегії відповідно до протоколу від 30 червня 2020 року,

 

НАКАЗУЮ:

 

  1. Заступникам начальника, начальникам структурних підрозділів Головного управління з метою запобігання корупційним правопорушенням здійснювати відповідні заходи щодо виявлення та усунення корупційних ризиків в діяльності державних службовців (неналежна організація роботи, недоброчесність поведінки, конфлікт інтересів тощо).
  2. Головному спеціалісту з питань запобігання та виявлення корупції:

2.1. Продовжити виконання заходів щодо реалізації державної антикорупційної політики, спрямованої на запобігання та виявлення корупційних правопорушень в діяльності управління.

2.2. Провести в III кварталі 2020 року тестування державних службовців для визначення рівня знань антикорупційного законодавства та законодавства про державну службу. Інформацію про результати проведеної роботи надати начальнику Головного управління до 30.09.2020 року.

2.3. Провести до кінця року додаткові навчальні заходи з працівниками управління щодо необхідності додержання вимог фінансового контролю та вимог обмежень і заборон, визначених Законом України «Про запобігання корупції».

2.4. Продовжити роз’яснювальну роботу серед працівників Головного управління щодо дотримання антикорупційного законодавства.

 

  1. Вважати таким, що втратив чинність наказ Головного управління №425 від 09.07.2019 «Про реалізацію органами Пенсійного фонду області державної антикорупційної політики».

 

  1. 4. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

 

 

Начальник

Головного управління                                                       В. ТАРАТОРІН

background Layer 1