Пропустити навігацію

Про результати діяльності відділу внутрішнього аудиту за I півріччя 2020 року

Відповідно до Зведеного операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту на 2020 рік (зі змінами), затвердженого Головою правління Пенсійного фонду України, відділом внутрішнього аудиту Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на I півріччя 2020 року заплановано та проведено 3 аудиторські дослідження на тему:

– “Стан впровадження програмного комплексу ведення бухгалтерського обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області” (Аудит №1);

– «Оцінка ефективності організації роботи по оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень, транспортних засобів, оплатою орендної плати, комунальних послуг та енергоносіїв. Дослідження технічного стану приміщень, ефективне використання корисних площ службових приміщень» (Аудит №2);

– «Повнота вжитих заходів, спрямованих на скорочення обсягів заборгованості по платежах. Охоплення боргу заходами стягнення. Дотримання нормативно-правових документів щодо формування, направлення та відшкодування витрат, пов’язаних з виплатою пенсій, призначених на пільгових умовах» (Аудит №3).

В ході аудиторських досліджень всього виявлено 47 випадків фінансових порушень на загальну суму 122,2 тис.грн., з яких 28 – не призвели до втрат фінансових ресурсів  на загальну суму 52,8 тис.грн. (60% загальної суми порушень). 

Основними складовими фінансових порушень, що не призвели до втрат, є несвоєчасно отримані фінансові ресурси внаслідок несвоєчасного виставлення до відшкодування витрат на виплату пільгових пенсій, зайво виставлені, внесені до картки обліку платежів платника до відшкодування витрати на виплату пільгових пенсій, недоплати заробітної плати з нарахуваннями на неї.

Із загальної суми порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів,  97,4% складають недоотримані фінансові ресурси у 12 випадках на суму 67,6 тис.грн. та 2,6% – 7 випадків витрат, проведених  з порушенням законодавства, суму 1,8 тис.грн. 

Відшкодовано 100% встановлених фінансових порушень. Крім того, за результатами проведених контрольних заходів у попередніх роках, надійшло 0,7 тис.грн. Продовжується щомісячне утримання залишку невідшкодованих 3 переплат пенсій.

Матеріали внутрішніх аудитів розглянуто на виробничих нарадах, керівниками структурних підрозділів проаналізовано недоліки та упущення виявлені у ході внутрішніх аудитів, прийнято та враховано надані рекомендації, визначено механізми внутрішнього контролю спрямовані на упередження їх виникнення.

За результатами проведених аудиторських досліджень структурним підрозділам Головного управління надано та прийнято ними до впровадження 20 рекомендацій спрямованих на усунення встановлених недоліків і порушень та удосконалення напрямків діяльності. Виконано 21 рекомендацію, 15 з яких за результатами аудитів попереднього року. Структурними підрозділами прийнято відповідні управлінські рішення та розроблено організаційні заходи щодо усунення порушень і недоліків та їх упередження. Не настав термін інформування щодо впровадження 14 рекомендацій наданих за результатами Аудитів №2 та №3 проведених у поточному році.

Відділом внутрішнього аудиту постійно здійснюється моніторинг впровадження аудиторських рекомендацій, за результатами якого складено доповідні записки начальнику Головного управління. Після розгляду наданих матеріалів прийнято рішення про зняття з контролю 2 наказів Головного управління про результати внутрішнього аудиту.

З метою контролю за використанням коштів на проведення ремонтних робіт здійснено 2 контрольні заходи «Використання коштів на поточний ремонт приміщень відділів обслуговування громадян» та 1 – «Використання коштів на капітальний ремонт пандусу до приміщення відділу обслуговування громадян».

background Layer 1