Пропустити навігацію

Інформація про виконання Головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019 – 2020 роки за січень – червень 2020 року

п/п

Корупційний ризик,пріорітетність корупційного ризику (низька/середня/висока)

Заходи щодо усунення (мінімізації) корупційного ризику

Термін виконання

Відповідальні виконавці

Ресурси для впровадження заходів

Інформація про виконання

1

2

3

4

5

6

7

Управління персоналом та організація роботи щодо запобігання та виявлення корупції

1

Недостатня обізнаність посадових осіб щодо вимог антикорупційного законодавства, низька

1. Проведення навчань, лекцій, семінарів, нарад з обов’язковим включенням питань про застосування антикорупційного законодавства, узагальнення типових порушень антикорупційного законодавства та доведення їх до кожної посадової особи з метою зменшення ризиків вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень

постійно

Носенко В.М.

Мисик О.І.

Сердюк С.В.

Пєсков Ю.О.,

керівники структурних підрозділів

не потребує додаткових ресурсів

За I півріччя 2020 року проведено 10 семінарів, нарад, лекцій тощо з працівниками управління (634 особи), де особлива увага приділялась темам про недопущення типових порушень антикорупційного законодавства при виконанні службових обов’язків (подання декларацій, сумісництво та суміщення, конфлікт інтересів тощо) та про осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції (викривачі). Згідно з планом-графіком проведено курси підвищення кваліфікації 3 державних службовців, де було проведено лекції та навчання з формування негативного ставлення до проявів корупції. Крім того, шляхом самоосвіти (онлайн платформа «Premeteus») щодо антикорупційної тематики 56 осіб пройшли навчання.

2. Забезпечення ознайомлення кожного працівника, що має намір припинити діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави з пам’яткою щодо дотримання вимог законів України «Про державну службу» та «Про запобігання корупції» в частині обов’язку передачі справ та майна, подання декларацій за період не охоплений раніше поданими деклараціями; обмежень, заборон після припинення діяльності пов’язаної з виконанням функцій держави

Протягом трьох днів з моменту отримання інформації про майбутнє звільнення

Носенко В.М.

Мисик О.І.

Пєсков Ю.О.

Сердюк С.В.,

керівники структурних підрозділів

не потребує додаткових ресурсів

За січень – червень 2020 року в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області звільнилося 17 державних службовців, які подали декларацію перед звільненням.

Всім працівникам, які звільнялись під особистий підпис надано пам’ятку про дотримання вимог законів «Про державну службу» та «Про запобігання корупції» в частині обмежень, заборон після припинення діяльності пов’язаної з виконанням функцій держави, про обов’язок подання декларації за період не охоплений раніше поданими деклараціями, про подання повідомлення про зміни в майновому стані відповідно до ст.52 та про передання справ та майна.

2

Недосконалість взаємодії між уповноваженим підрозділом (особою) з питань запобігання та виявлення корупції і службою управління персоналом в Головному управлінні, низька

Перегляд існуючих процедур взаємодії між уповноваженим підрозділом (особою) з питань запобігання та виявлення корупції і управлінням по роботі з персоналом Головного управління при здійсненні контролю за своєчасністю подання суб’єктами декларування декларацій та при проведенні спеціальних перевірок

червень – серпень 2019

Пєсков Ю.О.

Сердюк С.В.

не потребує додаткових ресурсів

За I півріччя 2020 року сумісно з управлінням по роботі з персоналом (наказ від 07.06.2019 року №346 «Про здійснення заходів із запобігання порушенням вимог фінансового контролю») проведено перевірку подання 1051 декларації, з яких: 890 щорічних, 132 після звільнення, 17 перед звільненням та 12 декларацій кандидатів на заміщення вакантної посади.

Спеціальні перевірки щодо осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище за січень – червень 2020 року не проводились. При перевірці своєчасності подання декларацій виявлено 1 випадок неподання декларації типу після звільнення за 2019 рік, про що було повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції

3

Неналежне виконання заходів із питань запобігання та виявлення корупції в структурних підрозділах Головного управління, середня

Проведення перевірок щодо організації роботи з попередження та профілактики корупційних правопорушень

протягом 2019 – 2020 року

Носенко В.М.

Мисик О.І.

Сердюк С.В.,

керівники структурних підрозділів

не потребує додаткових ресурсів

За звітний період перевірок щодо організації роботи з попередження та профілактики корупційних правопорушень не проводилось.

Управління фінансовими та матеріальними ресурсами, здійснення внутрішнього аудиту

4

Недостатній контроль за станом відшкодування виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів незаконних витрат та усунення допущених  порушень, середня

Систематизація заходів моніторингу повноти відшкодування виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів незаконних витрат та усунення допущених  порушень

постійно

Носенко В.М.

Мисик О.І.

Пилипенко М.В., керівники структурних підрозділів

не потребує додаткових ресурсів

Відділом внутрішнього аудиту постійно здійснюється контроль за повнотою відшкодування виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів незаконних витрат та усунення допущених порушень.

За результатами проведених 3 планових аудитів виявлено 47 фінансових порушень на загальну суму 122,2 тис.грн, з яких 28 порушень, що не призвели до втрат фінансових ресурсів на загальну суму 52,8 тис. грн.

За звітний період відшкодовано 100% встановлених фінансових порушень. Крім того, за результатами проведених контрольних заходів у попередніх роках надійшло 0,7 тис. грн. Продовжується щомісячне утримання залишку невідшкодованих 3 переплат пенсій.

Проведеними 3 дослідженнями виконаних робіт по поточному(капітальному) ремонту приміщень, порушень не виявлено.

5

Недосконалість системи внутрішнього контролю за використанням коштів Пенсійного фонду України, середня

Зміна приорітетів при проведенні внутрішніх аудитів, перехід орієнтації на виявлення фінансових порушень до здійснення оцінки ефективності, результативності та якості виконання завдань, функцій, надання адміністративних послуг, здійснення контрольно-наглядових функцій, ступеня виконання і досягнення цілей тощо (у 2020 році частка таких аудитів повинна становити не менше 50% загальній кількості запланованих аудитів)

31.12.2020

Пилипенко М.В.

В межах коштів передбачених кошторисами на утримання Головного управління

У 2 кварталі 2020 року проведено аудит оцінки ефективності організації роботи по оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень, транспортних засобів, орендної плати, комунальних послуг та енергоносіїв в приміщеннях управління за 8 адресами.

За результатами аудиту надано рекомендації спрямовані на підвищення рівня ефективності використання майна, оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень, оплатою комунальних послуг та енергоносіїв.

6

Недотримання передбачених законодавством процедур публічних закупівель, висока

1. Використання під час визначення характеристик предметів закупівлі примірних специфікацій у сфері публічних закупівель

постійно

Носенко В.М.

Мисик О.І.

Каплацька С.М., Гаврилко С.М., Камкіна Г.М., Штанько О.В., Сердюк С.В.

не потребує додаткових ресурсів

За січень – червень 2020 року укладено 267 договорів.

Через авторизаційний електронний майданчик було опубліковано 20 оголошень про проведення процедур закупівель товарів та послуг відповідно до вартісних меж, встановлених ст. 2 ЗУ «Про публічні закупівлі», з використанням електронної системи закупівель (з них – 2 оголошення оприлюднено повторно), очікуваною вартістю 14 310,50 тис.грн.

За процедурами, що відбулися, укладено 7 договір на суму – 2 750,81 тис. грн. Станом на 01.07.2020р. 2 процедури закупівлі на суму 3 690 тис. грн. не завершені.

Крім того, у звітному періоді укладено один договір на суму – 1 019,95 тис. грн., в результаті проведення відкритих торгів, оголошення по яким було оприлюднено 05.12.2019р., і період оскарження переможця тривав до 03.01.2020р.

Укладено та опубліковано 1 договір на суму – 20,16 тис. грн., у результаті проведення допорогової процедури закупівлі з використанням електронної системи закупівель (аукціонів), оголошення стосовно якої було оприлюднено 11.12.2019р.

2. Застосування електронної системи публічних закупівель під час здійснення закупівель для товарів, робіт, послуг, вартість яких є меншою за вартість, встановлену абзацами другим та третім частини першої статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон), крім випадків, передбачених частиною  другою статті 35 Закону

постійно

Носенко В.М.

Мисик О.І.

Каплацька С.М., Гаврилко С.М., Камкіна Г.М., Штанько О.В., Сердюк С.В.

не потребує додаткових ресурсів

На виконання ч. 1 ст. 2 ЗУ «Про публічні закупівлі» за січень – червень 2020 року опубліковано 69 звіт про укладені договори очікуваною вартістю 1 222,82 тис. грн. За укладеними договорами сума закупівель становить – 1 194,03 тис. грн.

Крім того, за звітний період було належним чином оформлено 77 протоколів засідань тендерного комітету Головного управління та 8 протоколів відповідальної особи за оприлюднення звітів про договори про закупівлю, укладені без використання електронної системи закупівель.

Кожна закупівля проведена відповідно до річного плану закупівель на 2020 рік та відповідно до додатку річного плану закупівель, що здійснюється без проведення електронної процедури закупівлі.

При укладенні договорів за результатами проведених процедур закупівель, здійснювалося беззаперечне дотримання порядку відповідності умов укладених договорів до кваліфікаційних критеріїв та переліку документів, що підтверджують інформацію учасників закупівель про їх відповідність таким критеріям, заявлених у тендерній документації.

За січень – червень 2020 року в Головному управлінні здійснювалися інші заходи щодо запобігання та виявлення корупційних правопорушень, які передбачені Планом роботи головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції Пенсійного фонду України в Полтавській області на 2020 рік, а саме:

  • надано 531 консультацію, роз’яснення, допомоги щодо застосування антикорупційного законодавства та в заповненні відомостей декларації;

  • проведено роз’яснювальну роботу із 29 працівниками, які призначаються або звільняються щодо подання декларацій та обмежень після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави;

  • розглянуто 4 звернення стосовно корупційних дій працівників Головного управління. В результаті проведеної роботи підтверджуючої інформації та доказів про наявність корупційних правопорушень з боку працівників управління не виявлено.

background Layer 1