Пропустити навігацію

Підприємці: відповідальність за себе і за найманих працівників

Найбільше проблемних питань щодо легалізації заробітної плати виникає у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб. Часто трапляється, що підприємець, частково приховуючи виручку від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачує доходи найманим працівникам, які не обліковані в бухгалтерських документах, а також використовує працю найманих працівників, офіційно не зареєстрованих як наймані особи. Найнижчий рівень заробітної плати та недотримання керівниками мінімальних гарантій щодо оплати праці спостерігається в таких галузях, як сільське господарство, торгівля та будівництво.

Відповідно до чинного пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто до страхового стажу при виході на пенсію зараховуються лише ті періоди, за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску. Трапляються ситуації, коли людям за рік роботи зараховується менше місяця страхового стажу. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії. Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати в “конвертах” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, “випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Тож просимо осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців, вимагати від них укладання трудової угоди! І навіть, коли вам надали таку трудову угоду, запитайте, чи зареєстрували вас у Пенсійному фонді та чи перераховують за вас єдиний  внесок.

А керівникам нагадуємо, що найвищим проявом вашого професіоналізму буде діяльність у правовому полі! Належне оформлення трудових відносин з найманими працівниками  –  це запорука продуктивної праці та сталого бізнесу.

Нагадуємо, що контролювати свого роботодавця, перевіряти розмір своєї офіційної заробітної плати, сплату страхових внесків, період загального страхового стажу та отримувати багато іншої корисної інформації з соціального і пенсійного забезпечення можна дистанційно – через вебпортал Пенсійного фонду (http://portal.pfu.gov.ua).

background Layer 1