Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у липні 2020 року

У липні Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області продовжило працювати в умовах адаптивного карантину з обмеженням фізичного доступу громадян до отримання окремих пенсійних послуг. Сервісні центри Фонду працюють в штатному режимі, але за попереднім записом та дотриманням всіх протиепідемічних вимог.

В усіх пенсійних установах області робочий день триває з 10-00 до 19-00 у понеділок-четвер та з 10-00 до 17-45 – у п’ятницю.

Фінансування виплати пенсій і допомоги за липень розпочалося Головним управлінням 3 липня і завершилось 24 липня. Протягом виплатного періоду до поштових відділень та банківських установ спрямовано
1 млрд 458,8 млн грн, що на 10,3 млн грн більше, ніж у червні. Це пов’язано, зокрема, з проведеними з 1 липня перерахунками пенсійних виплат у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.  

На 1 липня в області налічується 427,1 тис. пенсіонерів. Представники силових структур отримують, в середньому, 5 269 грн, цивільні пенсіонери –
3 217 грн.

Продовжує модернізуватись електронна платформа Пенсійного фонду України – вебпортал електронних послуг. Так, з 1 липня до переліку онлайн сервісів Фонду додався ще один – «автоматичне призначення пенсії». Підставою для розвитку зазначеного сервісу стала постанова Кабінету Міністрів України «Про запровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі». Дана послуга надається засобами вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Сервіс дозволяє автоматично призначати пенсію особі після досягнення нею пенсійного віку. При цьому додатково звертатись та особисто відвідувати сервісний центр Фонду не потрібно, тому що при розрахунку розміру пенсії враховуються наявні в реєстрі застрахованих осіб дані. Наразі на Полтавщині залучилися до нового електронного сервісу понад 120 осіб.

Також у Головному управлінні проводиться робота щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №328.

На основі унікальної бази відомостей про застрахованих осіб на вебпорталі Пенсійного фонду створені електронні кабінети закладів охорони здоров’я (лікарів), страхувальників (роботодавців) і застрахованих осіб. Страхувальники, які мають електронні підписи, уже можуть протестувати нову систему. Повний відхід від паперових лікарняних планується здійснити поступово.

Наразі в області зареєстровано 44,3 тис. користувачів вебпорталу Пенсійного фонду України.

background Layer 1