Пропустити навігацію

Про ситуацію у галузі пенсійного забезпечення у грудні 2020 року

У зв’язку із продовженням в Україні карантину сервісні центри Пенсійного фонду області у грудні працювали в штатному режимі, але за попереднім записом та дотриманням всіх протиепідемічних вимог. З початку грудня працівниками Фонду прийнято 733 заяви на первинне призначення пенсії і 2058 заяв – на проведення різного виду перерахунків. Крім того, через вебпортал Пенсійного фонду України прийнято та оброблено понад 130 електронних заяв, 762 сканкопії трудових книжок і 49 анкет про внесення змін до реєстру застрахованих осіб.

Фінансування виплати пенсій і допомоги для більш ніж 425 тис. пенсіонерів області здійснювалось своєчасно і завершилось 24 грудня.

Окрім того, триває фінансування виплати матеріальної допомоги відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1233 «Деякі питання надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». На 27 грудня 2020 року в регіоні зафіксовано 13 230 заявок на виплату зазначеної допомоги.

Загальна сума коштів, спрямованих на пенсійні виплати мешканцям регіону протягом року, склала 17,5 млрд грн, що на 1,5 млрд грн більше, ніж за попередній рік.

За оперативними даними, виконання планових завдань щодо надходження коштів, які адмініструються Пенсійним фондом України, за грудень становитиме понад 130%.

У грудні Головне управління повторно звернулося до редакцій всіх регіональних та місцевих телеканалів з метою активізації роботи щодо популяризації електронних сервісів Фонду. Тематичні відеоролики «Автоматичне призначення пенсії», «Електронна трудова книжка», «Мобільний застосунок «Пенсійний фонд», «Пенсійний калькулятор» підвищують обізнаність громадян щодо дистанційних послуг Фонду, надзвичайно важливих в умовах карантину.

Напередодні новорічних свят у Головному управлінні завершили перерахунок пенсій окремих категорій громадян з 1 січня 2021 року у зв’язку з підвищенням розміру мінімальної заробітної плати. Йдеться про виконання вимог статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Перерахунок стосується осіб, які досягли 65-річного віку та мають 35 років страхового стажу для чоловіків та 30 років – для жінок. Мінімальна пенсія цієї категорії громадян зросте з 2100 до 2 400 гривень (40% мінімальної заробітної плати).

Статистика свідчить, що перераховані з 1 січня 2021 року пенсії одержать 99,2 тис. громадян, що становить майже 25% від загальної кількості пенсіонерів регіону. Середній розмір підвищення становитиме близько 340 гривень.

Виплата пенсій у січні розпочнеться за графіком.

background Layer 1