Пропустити навігацію

Виявлення ознак тіньової зайнятості – одна з найважливіших функцій Пенсійного фонду

Об’єднавши повноваження, визначені законодавством, Головне управління Фонду спільно з місцевими органами виконавчої влади і соціальними партнерами працює у напрямку попередження і мінімізації незадекларованої праці.

Як свідчить моніторинг Реєстру застрахованих осіб, що підтримується в актуальному стані Пенсійним фондом, понад 45 тис. найманих працівників Полтавської області (близько 15% від загальної чисельності) мають заробітну плату нижче за мінімальний рівень. При цьому частка таких осіб в цілому по Україні складає близько 12%.

З метою впливу на негативні показники, які зафіксовані в регіоні, впродовж 2020 року працівники Фонду направили до органів Держпраці і до Державної податкової служби інформацію щодо 32 тис. і 2 тис. страхувальників відповідно.

Зважаючи на матеріали, надані Головним управлінням, зазначені служби провели 91 перевірку щодо дотримання законодавства про працю та застосували заходи адміністративного та фінансового впливу на суму понад 305 тис. грн.

У комплексі із заходами контролю проведена і масштабна інформаційно-роз’яснювальна робота, зокрема, виступи на радіо та телеканалах, публікації в пресі, розповсюдження друкованої продукції, розміщення тематичних повідомлень на вебресурсах, засідання «круглих столів», популяризація роликів соціальної реклами та багато іншого.

Завдяки вжитим заходам кількість найманих працівників на Полтавщині зросла протягом минулого року на 6 тисяч. При цьому спостерігається збільшення кількості працевлаштованих осіб відносно звільнених.

Також на 1,4 тис. зменшилася в області кількість застрахованих осіб, які працювали неповний робочий день.

За попередніми даними, за 2020 рік легалізовано 904 особи та додатково мобілізовано більше 1 млн гривень внесків.

3 1 - Виявлення ознак тіньової зайнятості – одна з найважливіших функцій Пенсійного фонду

background Layer 1