Пропустити навігацію

Про пенсійне забезпечення учасників бойових дій в Афганістані

15 лютого 2021 року минає 32 роки з дня виведення військ з Афганістану. В афганській кампанії, яка тривала 10 років, брали участь більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців, понад 3000 з яких загинули, 72 зникли безвісти, близько 4000 отримали інвалідність. Десятиліттями ці події замовчувалися, про них заборонялося говорити.

Афганську війну можна називати порізному, але її не можна забути, як і інші війни. Тому цього дня згадують добрим словом не лише тих, хто виконував свій інтернаціональний обов’язок в Афганістані, але й учасників бойових дій, які воювали в Алжирі, Анголі, Бангладеш, Угорщині, В’єтнамі, Єгипті, Іспанії, Ємені, Камбоджі, Китаї, Кубі, Лаосі, Мозамбіку, Монголії, Сомалі, Фінляндії, Чехословаччині, Югославії, Ефіопії.

Тож будемо пам`ятати ветеранів, виявлятимемо розуміння до тих, хто пройшов через війну і для кого вона триває й досі – у спогадах, у снах, у думках…..

 

Пенсійне забезпечення учасників бойових дій здійснюється, в основному, за законами України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

До зазначеної категорії одержувачів пенсійних виплат належать 2628 воїнів –інтернаціоналістів, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та 951 ветеран війни з числа учасників бойових дій на території інших держав (воїни-інтернаціоналісти), пенсійне забезпечення яких здійснюється відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Середній розмір пенсії цивільних пенсіонерів станом на 01.01.2021р. становить 3333 грн, у пенсіонерів силових структур становить 5396 грн.

Підпунктом 4 пункту 1 статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено право на призначення дострокової пенсії учасникам бойових дій після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.

Залежно від встановленої групи інвалідності, наданого статусу та окремих заслуг перед державою зазначеним особам здійснюється виплата належних їм підвищень відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, пенсій за особливі заслуги перед Україною відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”.

В складі загальної суми пенсійних виплат, належних зазначеним особам є:

1) підвищення, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

– для інвалідів війни 1 групи в розмірі 884,50 грн (50% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб 1769 грн);

– для інвалідів війни  2 групи в розмірі 707,60 грн ( 40% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб);

– для інвалідів війни 3 групи в розмірі 530,70 грн (30% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб);

– для учасників бойових дій в розмірі 442,25 грн ( 25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб);

2) адресна допомога відповідно до постанови КМУ від 26.06.2019 № 543 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»:

–  для інвалідів війни 1 групи в розмірі, що не вистачає до 650% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, або 11498,50 грн;

– для інвалідів війни 2 групи в розмірі, що не вистачає до 525% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, або 9287,25 грн;

– для інвалідів війни 3 групи в розмірі, що не вистачає до 360% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, або 6368,40 грн;

– для учасників бойових дій в розмірі, що не вистачає до 165% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, або 2918,85 грн.

3) цільова грошова допомога згідно із Законом України “Про поліпшення матеріального становища інвалідів війни”:

– інвалідам війни 1 групи у розмірі 70 грн;

– інвалідам війни 2 та 3 груп у розмірі 50 грн;

– учасникам бойових дій у розмірі 40 грн. 

На обліку в Головному управлінні також перебуває 11 отримувачів пенсій в разі втрати годувальника за померлих (загиблих) воїнів-інтернаціоналістів, середній розмір пенсії яких складає 4848,37 грн.

У складі пенсійної виплати зазначеної категорії осіб є підвищення членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни в розмірі 442,25 грн.

В області забезпечується своєчасна виплата пенсій всім категоріям ветеранів війни.

Pens zabez afgan - Про пенсійне забезпечення учасників бойових дій в Афганістані

background Layer 1